22. juni 2024

10 hageting man kan gjøre inne på høst og vinter

Sjekke egen frøbeholdning og planlegge nye innkjøp
Nå er tiden inne til å sjekke hva man har igjen av frø og planlegge påfyll og eventuelle nye sorter. En del av frøsidene har den geniale løsningen «ønskeliste» eller «favoritter». Det er bare å drømme ivei.

Ta deg gjerne tid til en god erfaringsvurdering og skriv det ned. Denne delen er veldig viktig for meg. Da kan jeg legge vekk alt som jeg vet ikke funker eller som jeg ikke gidder mer av, bestemme meg for hva jeg vil fortsette med og få tillit til de tingene jeg vet jeg begynner å kunne. Dette ligger det mye energisparing i!

PS – hvitløk skal i jorda nå på høsten. Om du har glemt dem kan de settes så sent som når du må bruke spett for å komme ned i jorda.

Legge en plan for skifte av vekster
Hvert år lager jeg en plan for såing/setting. Og så en fasit hvis noe ble endret. Dette er også god energiøkonomisering. Oversiktene skrives på Excel ark for da kan jeg flytte og ordne bokser og tekst så mye jeg ønsker etter hva jeg faktisk gjør ute. Jeg har alle årenes plan i en mappe så jeg kan sikre nok tid mellom hvert skifte.

Legge en plan for hvor man vil vinterså inne
I fjor hadde jeg all vintersådd oppi en seng og rundt på alle flater på hele kontoret. I år har jeg lyst til å bruke kontoret på annet vis. Og det var litt for varmt der, så plantene ble litt ranglete. Jeg lurer på å rigge opp et hyllesystem i kjelleren i år. Der kan jeg montere plantelys i hver hylle og ha masse god plass. Jeg bruker armatur med ip65 og lysrør med høy K (over 5000), billigst mulig alternativer.

Gjøre klar merkepinner
Jeg kjøpte en rekke plastikk merkepinner i fjor og skrev på dem med sprittusj. Skriften fjerner jeg igjen før jeg vasker pinnene godt og legger dem så jeg kan bruke dem om igjen.

Fikse støttepinner
Støttepinner må til på vinteren oppdaget jeg. Spesielt for noen planer som tomater og enkelte rasktvoksende urter. Har man noen brukte, kan de vaskes og lagres. Jeg har f.eks. grillpinnene jeg brukte i fjor. Egnede pinner fra krattrydding tørkes og lagres inne.

For oss som har verksted – eller låverotested – kan det også være greit å ha støttepinner i bakhodet når man fikser andre ting. Tynne lister som må kuttes av annet materiale kan med fordel gjøres om til støttepinner både ute og inne, avhengig av hvor grove de er.

Sy sammen duker for store bed
Jeg planlegger å lage rammer til duker for å sette opp over kålen så snart den kommer ut i bedene. Dette er en vinterverkstedjobb. Noe duk kommer også til å bli lagt løst over bueganger for lavere sorter og der bedene er litt lange kan det være nødvendig med flere duker. Disse kan man sy sammen i løpet av vinteren. Ha gjerne noen som er korte og noen som er litt lengre. Det er like kjedelig å bale med noe som er litt for langt som å slite med å få noe som er litt for kort til å bli tett nok.

Samle melkekartonger, toalettruller og plastbokser
Det er mye som egner seg til såing og som man kan samle uten store kostnader.

  • melkekartonger
  • plastesker etter f.eks. druer, med og uten lokk
  • doruller
  • godteribokser som butikker gjerne gir bort
  • potter/bøtter som butikker har stilkblomster i, også noe de ofte gir bort om man spør.

Borr hull i de potter og bokser som ikke har det fra før. Jeg setter boksene opp ned over et trestykke som støtter opp plasten mens jeg borrer, så ikke hele bunnen sprekker.

Hold gjerne et halvt øye med salg på større plastikkbokser av en viss størrelse som kan brukes til «drivhus» når man vintersår ute. I dem kan man bruke de mindre boksene. Inntil man får bruk for de større kassene, kan de brukes til å lagre potter og annet utstyr som er klargjort til såing inne.

Inspirasjon og læring
Når høst- og vintersesongen byr på mer innetid, er det trivelig å la seg inspirere av folk som skriver og forteller om hva de gjør og hva de har erfart. Man kan også få utrolig mange tips om alt fra frøtyper, dyrkemåter og til konstruksjoner i hagen. Alt dette går i hvertfall meg litt hus forbi når jeg selv er aktiv utendørs.

Sjekk ut grupper på facebook for dine hovedinteresser, sjekk pinterest eller andre lignende steder for inspirasjon og følg gjerne noen blogger du liker. Jeg følger med på blant annet Sara Bäckmo, Skillnadens Trädgård og Maria Berg Hestad, Det grønne skafferi. Og til slutt finnes det utrolig mye flott på youtube. Husk at det også er mange gode utenlandske sider med relevant informasjon.

Les og titt gjerne på forskjellige typer hage, fra de rettelinjede og striglede til de rotete og mangfoldige, fra grønnsakshager med jord som lukes og holdes bar så plantene gror uten konkurranse til permakultur, dekke og no-dig metoder.

Overvintre planter
Noen planter – som paprika – er flerårige. I år har jeg mange planter som fremdeles står og produserer paprika på kjøkkenet. Disse skal overvintres inne og forhåpentlig bli enda frodigere neste år. De står nå varmt, men om de begynner å gå inn i hvile eller viser at de ikke trives, får de komme litt kjøligere. De har plantelys. Det er mange spennende urter å vurdere for innedyrking på vinteren. Også mikrogrønt og urter. Jeg kunne tenkt meg å prøve meg frem litt mer etterhvert.

Vinterså inne
Har du frø, potter, en egnet plass, lys og litt utstyr er det bare å begynne å så inne når rette tiden kommer. Noen planter liker at du begynner nesten før jul. Andre vil helst sås bare en liten stund før de skal ut. Dette kan du lese deg til på pakkene eller på nett (folk mer erfaring har kanskje funnet at noen trives med å sås ENDA tidligere eller funker ikke om man sår dem litt for tidlig).

OBS OBS
Og du! Når du skal begynne å så inne, ville jeg valgt jord og gjødsel med omhu. Det har vært stor ståhei om økologisk gjødsel og muligens jord som viste seg å inneholde plantegift i år. Det verste er at det ikke er gode nok regler på dette enda, så enkelte leverandører har bare sagt at de følger loven og ser ut til å sette produkter som folk har opplevd store problemer med ut butikkene igjen.

Inntil de rette myndigheter får ryddet i dette, sjekk i hvertfall gjerne ut med folk som har litt oversikt før du bestemmer deg for gjødsel. Jeg er usikker på hvem man bør kontakte, men på facebook finnes f.eks. denne: Sprøytemidler i øko-gjødsel. Og mange forskjellige dyrkesidene har innlegg om temaet så søk gjerne litt. Det er nitrist å få ødelagt måneder med arbeid fordi gjødsla eller jorda kanskje skader plantene.

En kommentar til “10 hageting man kan gjøre inne på høst og vinter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.