30. mai 2024

Å bygge låvedør: trinn for trinn

Jeg har fått en trivelig etterlysning av denne posten. Det ble jeg veldig glad for! Da vet jeg at den er vel verdt en reprise. Jeg fant raskt både tekst og bilder i diverse backup’er. Det morsomste er at jeg fant alle kommentarene. De er vel verdt å få med seg og ligger løpende i slutten av innlegget. Takk for tips om hva som er savnet 🙂


Hvordan bygge låvedør: trinn for trinn

Når man overtar en gammel låve, vil det som oftest være en del restaurering. Vi har tatt for oss låvedørene. Gammelt skal bli nytt, og i så stor grad som mulig – likt det gamle. Uansett – man må bare innrømme at det gamle er sjarmerende?

reparere låvedør 2

Bort med det, lell :-).

reparere låvedør 1reparere låvedør3

Aaaalt råttent skal bort. Dette er gamle karmen og dørstokken. Ser dere det tomme vindushullet til venstre? Det står for tur. Men først er det altså dørene.

reparere låvedør4reparere låvedør5

reparere låvedør 7

Godt verktøy og godt samarbeid gjør alt til en lek.

reperasjon låvedør 7 reperasjon låvedør 8

Ny impregnert ramme settes opp og plugges inn i murveggene.
Boltene skal kuttes inn til mutter til slutt.

reperasjon låvedør 9

Så måles døren. Den skal inn i rammen, så målet tas fra karm til karm med noen millimeter å gå på. Det er godt med en arbeidsplass som er litt oppe i lufta. Vi bruker pallene som senere skal inn under halm og høyballer (som ikke skal stå ned på betongen, da slår det fukt og så mugg i foret til hestene).

reparere låvedør 91

Deretter begynner flettverket av kryss og pynt. Alt kommer til å stive opp døra.

reperasjon låvedør 92

Flettverket kopieres etter gammel stil.

reparasjon låvedør 93

Og vi skrur. Vi krysskontrollererdiagonalene før vi skrur så det ikke blir skjevt.

reparere låvedør 94

reparasjon låvedør 99 reperasjon 95

Jepp – døra går godt på hengslene og passer akkurat.
Dør nr to kommer opp. Og slåen.

reparasjon låvedør 96

Så er det bare rydding igjen. Og litt justering for små skjevheter. Det er en liten skjevhet i murbygningen som vi skal justere for. Slik justering handler gjerne om å gå litt ut av vater og vurdere sprekk for sprekk så skjevhetene blir jevnt fordelt. Godt for både funksjon og for øyet.

Så skal muren pusses igjen og alt skal males. Flere dører står for tur.
Så ferdigmalt får dere se etterhvert 🙂

OPPDATERING
Det har i etterkant kommet et tips fra Småbrukeren om hvordan man kan unngå skjevheter ved å bygge etter en annen metode. Se nedover kommentarene i dette innlegget, til du finner tipset :-).

KOPI AV KOMMENTARER

(Fra Kari Nomeland-Strømsøe)
Hei,
dette er ikke så mye en kommentar som et spørsmål…
Jeg lager lignende låvedør til vår nye garasje i øyeblikket, fantastisk beskrivelse forøvrig!! Lurer bare på hvor du har fått tak i hengslene på låvedøren? Finner overhodet ikke noe på nettet som kan fungere…
På forhand takk:)
Kari
—————————————-
(Fra meg)
Hei Kari 🙂
Vi kjøpte hengslene på Obs bygg. Jeg vet de har slike på Maxbo og coop byggmix. Det er litt forskjell på dem, men samme prinsippet. Slåen kjøpte vi på Maxbo. Hvis man vil være litt fancy har de også stabelhengsler på Smijernsbua, med et annet feste.
Lykke til!
—————————————-
(Fra Småbrukeren)
Jeg ville ikke anbefale denne måten å lage låvedør på, selv om det skal sies at døra deres ble knallfin og det er fullt mulig å få et flott resultat, slik dere fikk. Men man får veldig fort skjevheter, og krever mye måling og nøyaktighet under prosessen. Det finnes en sikrere og bedre måte etter mitt skjønn. Dette er forøvrig måten som ble brukt i gamledager. Begynn med å skru opp den delen av hengslene som sitter i veggen, vatre over fra side til side så de sitter like høyt. Fest så gang-jernene på en tverrligger som går over hele bredden og heng dette på plass oppe og nede. (Før så tok man sågar ut et hakk i innrammingen til døra som tverrplanken skal slå inn når døre lukkes.) Spikre/skru så alle bord slik man ønsker det på tverrliggere inn mot midten. Fest skråstivere midlertidig. Skjære av midten på tverrliggerne og forspenn skråstiverne litt før du spikrer/skrur helt ferdig. Husk at skråstivere skal gå fra ytterkant opp og ned mot nedre hengsel slik at døra hviler på denne og ikke henger i den. Samme fremgangsmåte anbefales feks når man skal lage tofløyede grinder.
—————————————-
(Fra meg)
Tusen takk for tipset, Småbrukeren! Jeg skal legge inn en kommentar i innlegget over så folk leser det.
Vi har vært nøye med mål, som du skriver. Og vi har vært så heldige at vi ikke har fått noe skjevheter. Men alt som kan sikre oss enda mer og evt gjøre ting lettere, tas i mot med takk og må prøves når vi får anledning :-).
—————————————-
(Fra Andreas)
Bygde nettopp to dører inspirert av denne «oppskriften». Den ble smashing … takk.
PS: Jeg gjorde det som fortalt her, og ikke som småbrukeren gjorde. Er du nøyaktig fra start blir det lite eller ingen justering ?
—————————————-
Hei Andreas
Så morsomt, da! Takk for at du forteller 🙂
PS – vi har laget en dør til i låven etter metoden vi brukte forrige gang, og det ble også helt fint. Kunne tenkt meg å bruke Småbrukerens metode en gang, men som du sier – er man nøyaktig fra start så blir det ikke så mye justeringer. Og det var så greit å gjøre det «likens» når man først var i gang.
—————————————-
Fra Hogne Hogganvik
Jeg har nå bygd både én-fløyet og to-fløyet dør og har vært veldig nøyaktig. Likevel er de skjeve. Har noen en idé til hvordan de kan justeres?
—————————————-
(Fra meg)
Jeg har dessverre ikke noen tips. Men om noen andre har noe, håper jeg dere kommenterer!
—————————————-
(Fra Kenneth)
Skal i gang og lage ei låvedør. Kjempefint å få tips fra siden din:)
Hvilken type material og dimensjon brukte du ?
Hvor fikk du tak i hengslene ?
—————————————-
(Fra meg)
Hei Kenneth
Vi brukte vanlig 5-toms bordkledning på døra. Hengslene kjøpte vi på Obs bygg. Jeg vet de i hvertfall den gang hadde slike på Maxbo og coop byggmix. Det er litt forskjell på dem, men samme prinsippet. Slåen kjøpte vi på Maxbo. Hvis man vil være litt fancy har de også stabelhengsler på Smijernsbua, med et annet feste.
—————————————-
(Fra Kenneth)
Hva er bordtykkelsen ?
Holder døren seg fin enda ? Ingen vridninger ?
—————————————-
(Fra meg)
Bordtykkelsen er vel ca 20 mm. Og døren har ikke vridd seg :-). Men jeg ser at andre erfarer at det kan skje. Som du ser i en av kommentarene til dette innlegget, har vi fått tips av en annen leser om en alternativ måte å bygge på som skal forhindre dette.
—————————————-
(Fra Kenneth)
Er det slik «småbrukeren» anbefaler å plassere skråstiverene ?
https://plus.google.com/photos/109853609975393935972/albums/5930444386735508177?authkey=COjg9ouVsJn69wE
—————————————-
(Fra meg)
Jeg vet ikke helt. Og det er vel så lenge siden han kommenterte at det ikke er sikkert han er innom igjen. Noen andre som vet?
En annen ting med «vår» metode som kan være greit å merke seg er at vi skrudde døren og at vi brukte så mange skruer at alle fjøler ble «låst». Slik er det også mindre sannsynlig at det hele vrir seg.
—————————————-
(Fra Hopp)
funderer på å ha låvedørlook på skapdører i entreen, men å knekke dørene med et beslag på midten sånn at de folder seg inn mot seg selv, og ikke slår ut i rommet i sin fulle bredde.. Noen som ser dette for seg? tips til utførelse?noen som har sett sånn design på skapdører inne?
—————————————-
(Fra meg)
Det hørtes skikkelig spennende ut! Jeg har ikke noen umiddelbar ide om hvordan, dessverre. Kanskje noen kommer inn og kommenterer? Det hadde vært flott om du fikk det til.
Og se hva jeg fant etter et søk på nett :-):
http://www.littlelucylu.com/2013/03/from-bi-fold-to-barn-doors-maxs-closet.html
—————————————-
(Fra Krisander)
Hei. Hva kostet dette ca?
—————————————-
(Fra meg)
Det husker jeg dessverre ikke nå 🙂

 

23 tanker om “Å bygge låvedør: trinn for trinn

 1. Takk for bra info, har tatt meg den frihet og kopiere døra di!
  Resultatet ble over all forventning, døra er blitt helt snor rett og ingen skjevheter i det hele tatt! Var litt skeptisk til slarken i hengslene, men dette ble bare kjempebra!
  Takk igjen!?

 2. Hei! Takk for fin oppskrift, vi ble veldig fornøyd med våre nye låvedører 🙂 Utrolig fin blogg!

 3. Heisann! Fin design og jeg kommer til å kopiere denne på min nye bod.
  Er det bare jeg som ikke ser at du har notert noe om materialdimensjoner?

  1. Ikke annet enn at jeg ville brukt impregnert materiale. Vi sørger også for at det holder seg luftig og ikke ligger vått høy/sand el. på hele tiden ved at vi koster vekk biologisk materiale som vil legge seg i sprekker og hull.

   Jeg kan ikke se at vår ramme (og da også terskel) har fått noe vannskade på disse årene. Den er et stykke opp fra bakken på utsiden. Men vinterstid er det fort snø helt opp på terskelen.

 4. Hei!
  Skjønner at døra kanskje blir «kjedelig», men jeg ville snudd de!
  Skråstiver og labank fanger opp fukt fra slagregn.
  En utside med slette stående bord lar vannet renne uhindret og tørker fortere opp.
  Kanskje du ikke hadde trengt å lage nye dører hvis de opprinnelige var slik!?;)

  1. Takk for tips. Det er så absolutt en ide, avhengig av om man synes det er greit eller ikke å lage ny iblant. Jeg må innrømme at jeg er glad i at de har denne formen også. Hm.. Men også da kan det sikkert være et poeng å skråskjære skråstiver og labank? Hehe – visste ikke at det heter labank forresten. Et herlig ord!

 5. Flott dør! Har tenkt å bygge en i forbindelse med et naust.
  Når det gjelder innfesting av stablehengsler…….. Har du brukt vogn skruer med mutter på baksiden av døren.? Gjelder dette også «kloen» til hengslene ?

  1. Hei :-). Beklager sent svar. Vi har brukt gjennomgående skruer og mutter på andre siden både på dørene og på «kloen» på dørkarmen. Der boret vi oss inn fra baksiden så vi fikk på mutter, altså innfelt mutter. På andre dører har vi noen ganger brukt franske treskruer på «kloen». Det har også funket.

   Jeg vet ikke om det heter vognskruer, men det ser slik ut når jeg surfer. Så der lærte jeg noe nytt :-). De har låsning bak som passer inn i hengslene.

 6. Flotte låvedører! Hvilken dimensjon brukte dere til rammen med hengslene? Ser ut som 2×4″? Holder de fortsatt eller burde jeg satse på 4×4″?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.