4. oktober 2024

advent, kål og høns

Det er første advent i dag. Lysene ble tent da vi gikk over midnatt i natt. Og i dag startet jeg dagen med å skjemme bort hønene.

Vi kommer ikke til å klare å spise opp kålen som står frossen ute i kjøkkenhagen. Den er full brukbar og vi kan plukke inn som vi vil. Kål tåler godt frost og kan til og med smake bedre etter å ha vært frossen (litt smak og behag det der). Men det er for mye og det er godt nytt for hønene.

Jeg bruker en god hagesaks til å klippe de frosne stilkene nede i kjøkkenhagen. Så driller jeg hull i stilkene og trer gjennom streng, lager løkke på strengen, binder på tråd og henger dem i taket hos hønene.

Det er ikke det aller-aller-aller beste som finnes, sier de. Mais er den absolutte favoritten. Og maiskolber hengende i taket forsvinner nesten før jeg rekker å trekke meg ut av hønsehuset. Men kålen er også god. Ikke minst er den spennende. Og snø på er en klar bonus.

Jeg henger alltid litt inne i hønsehuset så det ikke er noen inne-kjære høner som ikke får.

Og så henger jeg «ute». Hønene har fått seg nytt ute-inneareale som de kan bruke på vinteren! Det er uoppvarmet, med jordgulv og masse halm å grave i. Det er ikke lenge siden vi fikk det ferdig og nå går dagene med trafikk opp og ned hønsetrappa. Opp for å finne vann og litt varme, ned for å finne på noe morsomt, opp for å legge egg, ned for å grave i halmen hvor det hives litt havre iblant.

Matmor er overlykkelig. Endelig har vi fått laget det huset hun har drømt om for hønene. Når sola kommer ute i januar skal vi nok se at vi får drivhuseffekt der inne! Det blir deilig for de fjærkledde soldyrkerne. Og de skal dele arealet med tidligsådd i beskyttede arealer (så de ikke spiser opp alt). Jeg skal begynne med mer innredning etterhvert.

Høna «Fingern» studerer vinteren der ute fra dørkarmen før hun tar helomvenning og hopper inn i halmen igjen. Bortskjemte høner er veldig fint, synes matmor.

2 tanker om “advent, kål og høns

  1. Mais er favoritten her også, men det meste går ned på høykant. I dag blir det noen kokte poteter som ble til overs i helga.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.