23. september 2023

Bokashi – litt magi

Etter en sesong med bokashi har jeg konkludert med at dette er litt magisk og VELDIG moro. Jeg syntes vanlig varmkompostering var tungvint. Men det skal sies at jeg hadde min varmkompostdeby da jeg var på det nesten-sykeste. Så røring og lufting og stell var et herk. Komposten ble illeluktende og full av insekter før jeg fikk sagt amen.

Men… bokashi! Det er så lettvint!

Bokashi er en form for kompostering der matrestene tilsettes mikororganismer via bokashistrø. Den første delen av prosessen skal foregå uten lufttilgang. Så man fyller på daglig eller med noen dagers mellomrom så man ikke åpner lokket for ofte. Overskuddsvæske tappes av underveis og kan brukes til blant annet gjødsel. Når bøtta er full skal den hvile minst to uker mens fermenteringsprosessen fortsetter helt lufttett. Så graves matrestene ned i jord hvor neste del av prosessen – med lufttilgang – starter. I løpet av få uker er maten blitt næringsrik jord. Full av proteiner, vitaminer, mineraler, næringsstoffer, mikroorganismer og meitemark. Les mer på f.eks. bokashi.no

 

Vi har bokashien på vaskerommet inntil det skal ut i hagen. Dette  funker selv med det sedvanlige rot rundt (bare se hvor rotete det er på bildene under .. humre). Vi investerte i to bokashibøtter. Her i kommunen får man ikke støtte til innkjøp av utstyr til bokashi. Men det er det mange kommuner som gjør – så sjekk i din!

Først legger vi matrester i en isboks. Så har jeg dette over i bokashibøtta sånn ca annenhver, tredjehver dag etter hvordan det passer med mengden matrester vi har. Jeg strør over litt bokashistrø og lukker lokket godt. Kaffegrut samler vi ved siden av. Dette er rett og slett fordi det blir så mye grut her i gården at det fyller boksene litt vel fort.

Når bøtte nummer en er full setter jeg den på hvile på gulvet mens jeg begynner med toeren. Når to er full, går eneren i jord og jeg begynner på nytt i den tømte boksen nummer 1.

Hver gang man letter på lokket eller tømmer bokashivæske, er det litt lukt. Noen liker den ikke, men jeg synes det lukter nydelig. Når bøtten står på benken med lokket på, lukter det ikke.  Jeg vet ikke enda hvordan det vil bli om man har jordfabrikk inne på vinteren. Men det blir vel testet i vinter.

 

Disse bøttene har egen tappeplugg. Væsken bruker jeg til å vanne blomster. En bitteliten skvett bokashivæske i masse vann og vips… enda mer magi. Plantene elsker det. De på trappa har fått jevnlig og er veldig fine. Planten ved siden av flasken har gått litt for lut og kaldt vann inntil nylig, dessverre. Men etter noen skvetter begynner den å trives.

 

Ute har jeg satt opp pallekarmer, tre i høyden, som er vinterisolerte. I år har jeg bare fylt med bokashi uten å plante i – for å kjenne litt på det. Alt går litt lavt og sakte, som vanlig.

 

Nede i bøttene har ikke maten forandret seg mye før man har den i jord.

Jeg tar med den fulle, ferdig hvilte bøtten med fermenterte matrester og rører restene ned i jord. Jorden henter jeg fra ferdigkompostert hestemøkk.

 

Jeg trenger ikke røre så mye. Bare så det er sånn passe kontakt mellom jord og matrester. På toppen har jeg enda litt mer jord så ikke maten skal stikke opp og tiltrekke fugl eller annet.

Det har vært mus i bokashien i sommer. Det var nok en tabbe å bruke en kasse som er vinterisolert. Musa bor i isolasjonen, rett ved siden av matfatet og blir god og fet og lat. Men pytt. Det er jo ikke noe farlig. Det er nok ikke slik at vi får flere mus på gården. De er her allerede for vi lever jo midt i naturen. Bor hun ikke der, bor hun ikke langt unna uansett.

Likevel tenkte jeg nå å prøve med et lett «lokk». Jeg har brettet til hønsenetting som er presset litt inntil på kantene. Så klarer hun ikke å grave seg ned til maten og jeg håper hun gir opp.

Etter bare noen få uker er maten borte og alt har blitt fantastisk jord.  Til neste år skal den fordeles i potter. Jeg gleder meg allerede. Den er rett og slett tykk av meitemark og lukter fantastisk.

Har du lyst til å prøve bokashi – så kan du lese mer på http://bokashinorge.no/ eller for eksempel se de svenske videoene på youtube. Her er en av dem: Bokashi i trädgården

PS – man kan ha bokashi rett i potter helt fra begynnelsen. Eller i bed i hagen. Men da kommer nok bikkjene til å herje vilt med det, så jeg gjør det slik som dette foreløpig.

 

En kommentar til “Bokashi – litt magi

  1. Tilbaketråkk: Kjøkkenhage på vei! |

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.