19. juli 2024
Hage / Mat

Brokkoli – lett å få som favoritt

Siden jeg bare har hatt kjøkkenhage i tre år er jeg midt i den eventyrlige «ååååååh – en ny favoritt!» fasen. Jeg mistenker at den fasen ikke går over med det første. Det er moro å lese innlegg fra kjøkkenhageveteraner og se hvordan de også frydes over nye sorter rett som det er.

I år har jeg forsøkt meg på tre variasjoner av brokkoli. Apollo F1 setter mange, litt langstilkede buketter gjennom hele sesongen. Den setter flere jo mer man høster. Det gjør det lett å hele tiden ha passende mengde helt nyhøstet brokkoli på kjøkkenbenken for man står liksom ikke der med et diiigert hode når man skal ha en liten salat. Man tar heller inn flere små.

Jeg har også sortene Broccoli F1 Green Magic og Broccoli Romanesco natalino. Begge er svært gode og Romanesco er i tillegg veldig dekorativ. De jeg har hatt i år har hatt en kraftig og god kålsmak. Jeg bryter av biter når jeg går forbi og putter dem i munnen.

Green Magic tok jeg hovedstilken på ganske tidlig og den begynte også å sette mange små, tette buketter som jeg har kunnet ta inn jevnlig. Jeg høstet noen for bare noen dager siden. Friske flotte grønnsaker.

Green Magic. Vanndråper glimter lysegrønt og gir inntrykk av at den snart blomstrer, men de er fremdeles langt unna å gå over i blomst.

Romanesco oppførte seg helt annerledes. Den tok lang tid på å utvikle det ene hodet og vokste sakte og lenge. Jeg har latt det gå litt langt for å lære litt om dem. Hadde jeg tatt dem første gang jeg trodde at «nå… nå var de vel ferdigvokst» hadde jeg gått glipp av myyyye brokkoli.

Jeg tror nok Green Magic er min absolutte favoritt av de tre, med Apollo veldig nært opptil. Men alle blir nok med i såingen også til neste år.

Helse i hver bit
Brokkoli er ikke bare godt, men også godt for oss. Den er rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter. Den kan også virke forebyggende mot en rekke sykdommer eller effekten/alvorligheten av sykdommer selv om den ikke kurerer noe i seg selv. Det er ikke måte på lovord når man leser litt her og der. Sjekk for eksempel ut hva de skriver på norsk helseinformatikk (NHI) . Det er ikke tvil om at dette er en grønnsak det lønner seg å ha som favoritt.

Brokkolisalat
Jeg synes denne lette lille salaten er god som et mellommåltid eller som tilbehør til middagen. Man kan ha oppi litt flere forskjellige ingredienser som feks. spekemat eller bacon, men jeg føler ikke egentlig at det er nødvendig.

Brokkoli i Creme Fraiche
Så mye brokkoli som du ønsker, kuttet i litt små biter
Litt løk, gul eller rød etter som man vil
En boks Creme Fraiche
1 ts balsamicoeddik
Noen dråper sitron
En klype sukker
Rosiner
Pinjekjerner eller solsikkekjerner

4 tanker om “Brokkoli – lett å få som favoritt

  1. Brokkoli er en av mine favoritter. Jeg har forøkt å dyrke den to ganger, uten duk. Det ble en ganske så sørgelig historie, men kålmarken var nok meget fornøyd. Neste forsøk blir med duk i opphøyd bed. Da går det nok meget bedre. 🙂 Salaten skal jeg prøve!

    1. Ja, til neste år skal jeg være mer forberedt med duk. Noen av mine har klart seg flott, som det meste av brokkolien. Mens kålrota knapt har igjen løv. Jeg har fått og har kjøpt gardin fra Ikea som er egnet og har sydd noen til store flater mens andre er stykkvis. Og så har jeg noen andre tynne, tette, florlette gardiner som jeg tenker å lage store rammer av som jeg kan smekke opp pang pang så har jeg dem skjermet helt fra begynnelsen av. Bare jeg får rotet meg til å ordne rammene i vinter.

      1. Likt mine planer, men jeg tenker jeg setter ned armeringsjern langs kantene, trer på noen vannrør i bue og legger duken over. Tror jeg skal ha lister nederst på kantene og et festesystem som er enkelt å åpne. Tynne gardiner blir det nok her også.

        1. Det høres ut som en fin metode. Det er nettopp det med å få det lett å åpne som er utfordringen. Jeg har kjøpt inn en bunke kosteskaft på salg for å lage den typen åpning der det blir buer. Utfordringen min hittil har vært at kålen plutselig vokser så mye at de treffer duken og da legger insektene egg tvert gjennom. Så buene må være så store. Jeg har prøvd med bare vannrør og kan ikke lage det så stort med dem før de bøyer seg. Jeg har ikke engang tenkt på armeringsjern som kan bøyes. Det hørtes veldig smart ut!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.