30. mai 2024

Filtet elgokse og skrivesperre

Så har høsten kommet og da er det veldig deilig å finne frem noe håndarbeid. Det hjelper liksom ikke med hva annet man har planlagt. Det er fyr på peisen og marsipanen har kommet i butikken. Og ulla frister.

Og dermed ble det til at jeg nålefiltet en elgokse. Med ull fra Selbu Spinneri.

Stor ble den! Ca 30 x 30 cm. Og jeg tror den ble livaktig nok. Kimmimela – som jo er finsk lapphund – gikk aldeles ut av sitt gode skinn da den var ferdig og jeg satte den fra meg i vinduet en liten stund. Hun bjeffet rasende til jeg hentet den ned og hun fikk sjekket den ut.

Jaja, jeg sier det jo. Er det EN ting utenom å være sofahund og gårdshund Kimmimela viser interesse for, så er det elg.

Hva synes du? Ville du bjeffet hvis denne sto i vinduet?

elgoksen 1

elgoksen 2  elgoksen 3

elgoksen 4

elgoksen 5

elgoksen 6

Skrivesperre
Nå sitter jeg her og spekulerer på hva mer jeg kan lage. Mens jeg kjefter på meg selv fordi jeg ikke sitter og skriver istedet. Det GÅR fremover altså. Men jeg har falt av noen dager for det er så mye kos å finne på!

Kan noen sparke meg bak?

Men ikke altfor hardt, for jeg har veldig lyst til å filte litt mer også..

6 tanker om “Filtet elgokse og skrivesperre

 1. Det var en nydelig elg. Den ser skikkelig naturtro ut. Skulle ønske jeg fikk dreisen på nålefilting, men jeg er for utålmodig. Jeg har prøvd et par ganger og gir opp før jeg er halvveis. Har laget noen epler, men da jukser jeg. Surrer sammen ull til en stor ball, legger det i en gammel penstrømpebukse og knyter en hyssingbit over og under før jeg kjører det i vaskemaskinen. Ellers strikker jeg og kjører i maskinen. Da går det fort nok for meg.

  Ellers kan du vel godt nålefilte et dyr til før du skriver, eller bytte litt hver halvtime? Jeg forstår jo at slike dyr tar timesvis, men det kommer jo en dag til i morgen.

 2. Tusen takk :-). Nålefilting er rågøy. Men det er om å gjøre å få grunnlaget så godt at man ser resultatet relativt raskt. Jeg forstår akkurat hva du mener. Da jeg begynte med nålefilting, begynte jeg å stikke i for løs ull og dermed tok det evigheter og alt hadde en tendens til å flyte litt ut.

  Nå ruller jeg hardere til form før jeg begynner. Skal jeg lage en rotte, f.eks., ruller jeg en pæreformet kropp ganske bra fast før jeg begynner å stikke og «feste» den sammen i seg selv. Samme med ben. Jeg ruller ganske faste pølser før jeg begynner med nåla. Og så former jeg selve detaljene med å filte fastere og fastere. Dermed ser jeg resultater fortere og det er gøyere.

  Og så er ALT lov når man filter og tover :-D. Ikke noe er juks. Så bare gjør som du gjør :-). Det er mange spennende teknikker for å få sammen ulla til tovede stykker.

  Visste du at de faktisk også kan bruke hest? Vent – så legger jeg lenke i neste kommentar..

   1. Fantastisk herlig! Jeg har lurt på om det går an å filte matter av ull til isolasjon. Kanskje dette er metoden? Jag kjenner jo flere som driver med trav og sikkert kan filte litt for meg. 🙂

 3. Hei, elgen fkn ble kjempefin! ? Ta det som et stort kompliment at hunden din fulgte sine ville dyriske instinkter. Før den fikk tatt å undersøkt elgen på nært hold.

  jeg planlegger å lage et reinsdyr som nok skal bli større denne elgen. Hvor mye ull brukte du på elgen?

  Tenker å bruke en katte/- hunde karde børste i stål. For å karde ulla selv. Av 100 % ren ny ull garn rester som jeg har liggende. Pluss evt. kjøpe ekstra garn om jeg trenger dette. For så å karde dette garnet. Før nålefiltingen.

  Har blitt anbefalt å bruke piperensere til å forme geviret. For så å nålefilte over piperenserne. Hva brukte du til å forme skjellettet til geviret?

  Brukte du vanlig ståltråd til å forme skjellettet? Til å nålefilte rundt.

  Ca. hvor lang tid brukte du på lag denne elgen?

  1. Hei og takk for koselig kommentar ?

   Det begynner å bli så lenge siden at jeg ikke husker hvor mye ull jeg brukte eller hvor lang tid det tok, dessverre. Jeg brukte ferdig tovet ull som jeg kjøpte i løsvekt. Og det gikk nok med en del til et såpass stort dyr, vil jeg tro. Å karde garn har jeg også gjort – og gjør fremdeles for småting – iblant. Det er mer arbeid, men morsomt. Spesielt når man får brukt garnrester.

   Når det gjelder skjelett osv kan jeg ikke heller huske detaljer på akkurat denne elgen. Men det jeg pleier å gjøre er å bruke ståltråd – ofte en bit hesjestreng, faktisk – på deler av figurene som skal bære vekt. F.eks. ben. Eller en lang nakke. Og jeg pleier å stikke den inn når jeg er nesten ferdig. Før ullen blir for fast til å få noe som helst inn i. Jeg liker ikke at det er metall inni når jeg nålefilter på begynnelsen, for jeg treffer metallet så mye med nålen.

   Stort sett filter jeg imidlertid ullen så fast at den ikke trenger støtte. Litt avhengig som sagt av vekten de forskjellige delene «bærer».

   Når det gjelder detaljer som gevir, går det også an å tove med såpe og vann. Da er det lettere å bruke f.eks. piperenser inni. Da stikker man jo ikke med nål Dette har jeg gjort med skjelettet til et rådyr jeg laget, der lemmene skulle være så mye spinklere. Da la jeg tynne lag på lag med ull rundt piperenserne og tovet det med grønnsåpet til det var hardt og fast.

   Jeg vet at andre filter små detaljerte figurer med metallskjelett av blant annet piperensere uten noe problemer. Så det skal absolutt gå bra om man vil! Det er nok mest jeg som er klønet når jeg ikke synes det er lett.

   Har du sett siden Claudia Marie Felt på facebook? Hun lager mye bra! https://www.facebook.com/pg/ClaudiaMarieFelt/pho

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.