19. juli 2024

Flettet kompost i hagen

En dag leste jeg et innlegg av Sara Bäckmo på hennes blogg Skillnadens Trädgård hvor hun fortalte om sin mammas flettede hagekompostbinge og jeg falt pladask. Så i år har jeg bygget et par stykker. Jeg mistenker at det kommer til å bli flere med årene. For dette var virkelig vakre hageelement.

Den første bygde jeg nede i skogshagen.

Gress og annen grønn kompost bruker jeg direkte i kjøkkenhagen til dekke. Men det blir en del grovere materiale som jeg kan slenge oppi der og vips – så er det nyttig og vakker. Denne inneholder stort sett kvist og grove pinner og fungerer vel sannsynligvis som et gigantisk insektshotell.

Svarthvit fluesnapperen flyttet inn i kassa som henger like bak. Nå mangler bare at jeg får opp en trivelig grind mellom skogshagen og kjøkkenhagen.

Den andre flettede komposten bygde jeg der man svinger opp til gården vår, faktisk. Det er ikke mange kompostbinger som er så dekorative at de egner seg som førsteinntrykk. Men disse synes jeg gjør det.

Det er såpass langt fra hus til innkjørsel at når det ryddes og kvistes og ordnes litt der nede blir man stående litt rådvill med hvor man skal legge alt. Vel, nå er ikke det noe problem lenger.

Det er litt sånn vinn-vinn og atter vinn dette. Et dekorativt element som også er interessant å se på, et sted å slenge kvist og rask og et lite paradis for insekter og annet smått levende. Man kan sikkert finne både musebol, fuglerede, frosk og padder der også om det er rette forholdene i et lite «hjørne».

Hm… mon tro hvor jeg skal sette neste? Jeg gleder meg allerede!

Gå inn på Skillnadens og les hvordan man gjør det. Jeg brukte staur til det som går rett opp og ned og litt-vel-lange stammer til flettverket egentlig. Dessuten ble det svært grovt og slettes ikke alltid systematisk om stammene gikk annenhver gang på utside og innside av stauren. Men jeg passet på at det hele tiden ble stabilt. Og jeg liker det røffe utseende. Man kan være så systematisk og nøye og gjøre det så grovt, tett, vidt eller høyt som man vil. Sarah’s mammas kompost har en herlig kurvform hvor den er videre oppe enn nede.

Her ser du en fin video hvor Sarah viser og forteller mer om den.

Mine flettede komposter er designet til å stå på plassen og beholde sitt innhold til det hele komposterer sammen og blir ett med naturen igjen. Dette er altså ikke komposter hvor man henter jord når den er ferdig for så å begynne å fylle på igjen. Men jeg regner med at jeg vil kunne fylle på en god del år ettersom det faller sammen inni og før selve konstruksjonen kollapser.

Har du laget eller skal du lage noe lignende? Fortell gjerne og vis bilder inne på facebooksiden til lavt og sakte :-). Så inspirerer vi videre, sammen.

8 tanker om “Flettet kompost i hagen

  1. Det skogspartiet ditt er bare fantastisk fint. Siden vi har kjøpt oss 25 mål skog burde jeg vel absolutt få til noe som ligner. Da vil jeg har slike kompostbinger. Så langt har jeg kvernet opp alle kvistene, lagt et lag med tykke aviser og kvernet kvist oppå. Blir fine stier. Ååh, jeg gleder meg! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.