22. juni 2024

Foring av fugler: noen sparingstips

Prisene har røket i været på det meste, også på fuglemat og ingredienser til hjemmelaget fuglemat. I år kjennes det faktisk godt i lommeboka. Her er noen tips til å gjøre det litt rimeligere hvis økonomien er trang en stund (for vi håper jo dette går over).

Vurder når de trenger mye og når de klarer seg med litt mindre
Hvis du må vurdere å kutte noe foring så kutt på sommeren. Da finner de mye selv. Jeg vurderer også oppstart og avslutning etter vær, vind og «føreforhold». Lang, fin høst med bar bakke, mye bær, frø og insekter gir senere oppstart på foringsplassen min.

I år har jeg passet på å ha solsikke og litt havre hele tiden, men har hatt ut det lille ekstra litt sjeldnere enn før. Vi har hatt flere perioder med bar bakke og grei temperatur. Da har jeg stort sett konsentrert meg om at det ikke blir tomt, men har ikke pøst på i overflod. I snøperioder eller kulde har de fått full foring. De siste dagene har det kommet store mengder snø og det er meldt under 20 kuldegrader deler av døgnet fremover. Så nå skal jeg også lage fettboller.

De har imidlertid ikke vært tomme for fett selv om de ikke har hatt fettboller, se neste tips under.

Alternativ til fettboller
Fett (uten salt) er viktig for fuglene i perioder med mye snø og kulde og også sent i sesongen når de har jobbet med å holde oppe energien lenge. Som i Alf Prøysen’s «Du og jeg og dompapen» – er jeg hu Kari som henger ut en strimmel med fett. Og når den er spist ren er jeg nedi fryseren og henter opp en til. Det ser til tider nesten litt makabert ut på fugleforingsplassen vår når det henger skinn og fett både her og der. Noe henger i løse lufta etter snor, noe er spiddet på steder hvor fugler kan stå på stammen og forsyne seg.

Hvis du kjøper kjøtt direkte fra bonden så be om å få med rester og avkutt av fett, slikt som de kanskje ville kastet. Noe får du kanskje uten å betale for det. Andre ganger vil de kanskje ha noen kroner for avkutt, men jeg betaler heller en sum for slikt fett enn dyre dommer for fett i butikken. Og fuglene elsker det.

Det hender også vi kjøper svinesteik eller ribbe hvor vi vi ikke bruker hudlaget og alt fettet. Da skjærer jeg av (uten krydder og salt) og gir det rått til fuglene. Klumper med fett som ikke kan henges opp, stapper jeg ned i en fugleforer med spiler/rutenett.

Dette fettet er populært blant hakkespettene, kråkefuglene og meisene. Når jeg lager fettboller med frø og nøtter er det enda flere som liker det. For blant annet trekryperen sin del stryker jeg også noe direkte på stammen.

Bruk rester
Etter jula blir det alltid litt for mye nøtter hos meg. For eksempel mandler, noe hasselnøtter og noe uknekket julenøtter blir alltids liggende igjen. Dette bruker jeg til fuglene og ekorna (de uknekkede). Jeg passer på at det ikke er så veldig langt over datostempling så de ikke har blitt dårlige. Jeg maler noe hvis jeg lager fettblanding og jeg legger noe i nøtteforere. Igjen – det må være usaltet.

Fugler er også glad i en del annen restemat. Frukt, brødrester, kalde koke poteter osv. Husk å rydde vekk slikt som ikke spises.

Sjekk priser
I år synes jeg det varierer mer i pris fra kjede til kjede enn på lenge. Så sjekk gjerne mer i år om hvem som selger rimeligst og har salg. Noen har større sekker så kiloprisen blir mindre. Om fuglene dine ikke spiser det du kjøper så kan det være kvaliteten. Da ville jeg byttet merke for blir det ikke spist så blir det jo dyrt lell.

Hvis du ikke har lagringsplass innendørs så anbefaler jeg å skaffe noen baljer med tett, påknipsbart lokk (så det ikke blåser opp). Sett posene nedi og sett det i skyggen ute. Så lenge det holder seg tørt så kan du lagre det ganske lenge. Bare pass på at det ikke blir mugg. Når de varslet prisoppgang og mulig vanskelig tilgang på frø i fjor sommer, kjøpte jeg opp endel og det sparte meg for mange kroner på tidlighøsten.

Pass på at fuglene får tak i det du gir dem
Når det snør mye, måker jeg fugleforingsplassen. Dette er spesielt viktig for de som helst vil spise på bakken. Jeg forer også noe under «tak» som feks under ei gran eller for den saks skyld under bålpanna. Jeg passer på at jeg ikke lager feller så katter feks. får bedre luskeforhold. Sjekk at det er oversiktlig for fuglene om noe nærmer seg og at de kan lette raskt og greit.

Et lite ekstratips: Bytt gjerne plass hvor du forer på bakken noen ganger gjennom sesongen, så du reduserer risiko for å spre sykdom som f.eks. pga salmonella. Og vask utstyr iblant.

Har du ikke foringsplass, men ivrer for fuglene?
Da har jeg et lite ekstra tips til deg. Solsikkefrø og andre fuglefrø har gått så mye opp i pris at om du kjenner noen som forer mye og som kanskje ikke har allverdens med råd for tiden siden ALT har gått opp i pris så spør om du kan få lov til å bidra ved å kjøpe noen poser frø, nøtter eller fettboller til deres foringsplass i ny og ne. Er du ivrig nok så kan du lage opp noen fettblandinger selv og stikke bortom med det i f.eks. en gammel kjele som kan henges rett opp på foringsplassen deres.

Du kan lese om hvordan jeg lager fettblanding HER.

Og – selvfølgelig – hvis du er en av dem som bestiller en gris til jul og får spørsmål om du vil ha med avskjæret og ikke vet hva i alle dager du skal med det i såfall…. Sjekk om noen du kjenner som forer fugler vil ha det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.