23. juni 2024

Fotografering av hagefuglene

Det hender jeg får fine bilder av disse fuglene våre, men det er sannelig ikke alltid like lett. Bak hvert fine bilder ligger det titall dårlige. Om ikke enda mer.

Her er noen av utfordringene 🙂

FUGLEN ER FLØYET
Noen dager blir det flest bilder av typen til venstre. Men heldigvis blir det noen få av dem til høyre også.

fotografering fuglen er fløyet 1 fotografering fuglen har fløyet 2

Enda vanligere er det imidlertid med de som nesten har fløyet. Eller som hoppet ned på grenen under akkurat da jeg knipset.

fotografering dompap på vei ut av bildeAUTOFOKUS
Autofokus er fint å ha når ting beveger seg fort og jeg napper frem kameraet for å knipse. Men så har også autofokusen det med å finne noe helt annet enn motivet. Ikke alltid HELT ødeleggende selv om  fuglen ikke har kommet i fokus. Bildet KAN kanskje brukes i lite format.

fotografering fokus på grena foran

Andre ganger er det ganske enkelt laaangt fra fokus. Men bildet kan i hvertfall brukes til id siden det er tydelig at det er en dompap bak der.

Hehe – greina som stjal oppmerksomheten gir meg til og med finger’n.

fotografering fokus på gren og grena gir fingern

Men så kommer de HELT ødeleggende autofokusbloppene. Ser du flekken midt på? Det er en hønsehauk. Jeg hadde den på kornet, men akkurat da jeg knipset mistet jeg «holdet» på fokusknappet et øyeblikk og dermed hentet kameraet grenene istedet. Eeeergh!!

fotografering gren foran hønsehauk på himmelenVIL IKKE SAMARBEIDE
Nå er det ingen av de der ute som er til bare for å glede meg. Og posering er ikke det de har høyest på prioriteringslisten, for å si det slik. Det hender jeg sitter mest med fingeren klar og venter på at de skal komme frem fra grenene… og venter…og venter

fotografering dompap i kratt

fotografering dompap bak en gren

Slik holder ekornet på også… Kjempefrustrerende.

fotografering ekorn vil ikke frem fra grenene

Men heldigvis kommer de som oftest frem.
Og hva skjer gjerne da? Jo – linselus!! 😀

fotografering linselusGJENSKINN
Siden jeg ofte fotograferer gjennom vinduet, er det flere andre faktorer som ødelegger. Som f.eks.  gjenskinn. Noe kan justeres bort, men ikke når det er så ille som her. Jaja, men skjæra er da vel søt lell..

fotografering gjenskinn i vindu


FEIL INNSTILLING
Og så kommer det mest irriterende… At alt annet stemmer, men så har jeg vært borti knappene og har helt feil innstilling på kameraet. Rent slurv! Og istedetfor et morsomt bilde av en liten diskusjon i snøen får jeg noe rart akvarellaktige greier..

fotografering feil innstilling på kameraet


UROLIG KAMERA/SKJELVENDE HÅND og DÅRLIG LYS
Det er ikke alltid til å unngå. Men åååå så fint det ville blitt om det var klart!

fotografering urolig kamera og dårlig lysVIL IKKE
Noen ganger finner jeg slike flotte rom med nydelig lys og sitter og venter og venter på at noen skal gå dit… Mens de står rundt i skyggen og ser ut til å vite alt om hva jeg venter på. Når jeg gir opp og legger vekk kamera – eller når lyset er borte. Gjett hvor de står hen da!

fotografering vil ikke gå dit det er lysKOMBO
Og så er det de der fine glimtene av at ALT går galt innimellom. Ute av fokus, urolig hånd, mørkt, gjenskinn og hodet i sila..

fotografering ute av fokus gjenskinn og dukking


MEN – om alle bilder ble flotte, hadde det virkelig ikke vært like morsomt å fotografere! Slike bilder gjør meg også glad.

Men så er jeg lett å glede også, da 😉

 

 

5 tanker om “Fotografering av hagefuglene

 1. Nå Kari! Nå gjorde du meg glad! Du virker som en av verdens beste til å ta bilder, og så opplever du akkurat det samme som meg! Hvor mange mislykkede, for å så få et blinkskudd! Kan se fint ut på displayet på kameraet og jeg gleder meg til å se på pc….og så er det bittelitt ut av fokus!
  Enkelte fugler, som granmeisen, har så brå bevegelser! Og andre sorter er rene fotomodeller. Så mange bilder jeg har av fugler, og så maaaange jeg har slettet,- så er jeg glad for blinkskuddene mine. For de er jo der! Du får fortsette jakten! Klem fra Vigdis!

 2. Som om jeg skulle sagt det selv, bortsett fra at jeg ikke ville vært i stand til å sette ord på det.
  Se bare på innlegget Hagelek som jeg postet her om dagen. Jeg tok ikke mindre enn 96 bilder i løpet av ca 20 minutter, de beste er de som ligger i bloggen, og så tok jeg vel vare på 10 til. Ikke fordi de ble superbra, men de ble artige nok til å tas vare på. En fungerende bli-kommando på fuglene hadde gjort seg, samtidig som jeg skulle ha bedt Nairo stoppe i lufta så jeg hadde klart å ta springe-bilder av han 😉

  1. Hihi – stopping i lufta hadde vært genialt! Nå så jeg plutselig for meg at vi kunne trylle. Tenk så fint *rønnerglis*. Så kunne vi tuslet i eget tempo og satt opp stativ og… Og NÅ ser jeg for meg all den oppgitte øyerullingen fra de som hang i lufta og ventet :-D.

   1. *ler og ler* Høres ekstremt praktisk ut! Men ja, den øyerullingen hadde nok satt meg litt ut av spill. For ikke å snakke om hvor fulle av energi de hadde vært når de hadde blitt seg selv igjen :p

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.