15. september 2024

Hagefugltelling 2019


Nå er det snart hagefugltelling. Den går av stabelen lørdag 26. og søndag 27. januar. Hagefugletellingen er et verdifullt verktøy til å se hvordan det går med fuglene våre. Jo flere som deltar, desto bedre!

Til dere som har vært med før: Nå er jeg veldig nysgjerrig på hvordan dere teller? Har dere noen strategi? Den første gangen gikk det aldeles rundt for meg. Men etterhvert har jeg fått litt mer teken på det.

Ånei, ånei… nå telte hun meg også.

Til deg som er helt ny i hagefugltellingen. Her er noen tips fra meg:

  • Det første og beste tipset finnes på en måte allerede i reglene for hagefugltellingen. » Noter det høyeste antallet du ser av hver art samtidig.» Så – for å gjøre det enkelt – det første tipset er å telle nettopp en art av gangen. F.eks. alle kjøttmeis. Prøv å ikke la deg distrahere av de andre en stund. Jeg kan telle samme arten flere ganger og så bruker jeg det høyeste tallet jeg ser av samme art til samme tid den helgen.
Bare kjøttmeis. Hadde det bare vært så enkelt hele tiden!
  • Tydelige kjønnsforskjeller er rene tellehjelpen. Tell gjerne ett kjønn av gangen. Det gjør det lettere å få med alle. Det er for eksempel merkelig mye lettere å telle 10 + 10 dompap enn 20.
To hunn dompap og en hann.
  • Lag deg en liste over hvilke arter du forventer, så du bare kan skrive et tall ved siden av dem. La det være plass til å erstatte tallet med høyere tall om det dukker opp flere fugler av arten litt senere.

Tell, stryk og kluss i vei akkurat slik det er best for deg.

Et telleark fra 2018. Det kunne godt vært enda bedre plass, men dette holdt.
  • Har fugleforingsplassen din en egen dynamikk? Det kan du få nytte av. Her hos meg kommer artene litt i puljer. Gulspurven kan være dominerende en stund av dagen. En annen periode kan det være mest meis. Noen arter foretrekker morgenen og andre kvelden.

Om arten ikke har spesielle tider som preferanse, kan de ha andre mønster. Enkelte arter liker å være sammen med spesifikke andre arter. Når skjærene er her dukker det f.eks. gjerne opp tilfeldige kråker. Kanskje de hører sladder om mat? Mens nøtteskrika vår stikker av når skjærene kommer. Har vi sjeldne gjester kan de henge sammen med en gruppe. For eksempel har vi en bjørkefink som virker som om den kommer når grønnfinken er her. Så da følger jeg ekstra godt med.

Det kan være greit å følge med på slikt og telle arter når de har «sin tid» og ikke prøve å telle den arten når de fleste av dem egentlig gjemmer seg i en busk og venter eller er ute på bygda et sted og holder på med noe annet interessant.

  • Så – for å gjøre det litt komplisert…. Du kan bruke kamera som hjelpemiddel. Pass på å ha en innstilling som gjør at du faktisk kan kjenne igjen artene på bildet. Og igjen – pass på at du ikke teller samme fugl to ganger.

Dette kan være veldig greit for arter som har veldig mange individ på besøk. Man kan f.eks. telle de man har i trærne rundt foringsplassen og så i samme tidspunkt knipse de som sitter på bakken rundt maten. Bare hold tunga rett i munnen.

Bruker man den metoden bør man også konsentrere seg om en art av gangen. I dag var det minst 64 gulspurv på besøk her på en gang. Jeg hadde ikke en sjans til å telle ordentlig uten et bilde.

PRAKTISK TIPS: Ta f.eks. bilde av gruppen på bakken og noter tallet fugl du ser som IKKE er med i bildeutsnittet. Deretter – ta bilde av tallet du har notert. Så vet du senere at tallet hører sammen med bildet foran på filmfilene.

  • Er du usikker på artene? Ha fugleboka i nærheten eller – enda bedre – bilder av de vanligste artene slått opp foran deg. Man kan f.eks. få kjøpt fugleplakater.
  • Og sist, men ikke minst. Pass på å rapportere inn tellingen din! Det er stadig flere hageeiere som deltar og det er synd om man glemmer det aller siste. Å rapportere (jeg holdt på å glemme det et år).

    Følg oppskriften på fuglevennen: Hvordan deltar man. Om du ikke får det til, be om hjelp fra andre som teller eller på nettet. 

For inspirasjonens skyld – spar på de årlige tellearkene dine og følg med på de nasjonale resultatene når de kommer. Det er gøy!

Her ser du resultatene av tellingene mine og utviklingen i nettopp vår hage.

Og så vil jeg benytte anledningen til å skryte av hvordan de får ut de nasjonale resultatene ganske raskt. Med fine sammendrag og trender.

Og du! Noen individer vil alltids gå forbi oss. Ikke bli stresset om du føler du ikke får med deg alt. Når så mange hager er med år etter år, kommer det uansett frem trender og tall som sier noe viktig om fuglene våre.

Hagefugltellingen 2019 har egen facebookside. Sleng gjerne innom og fortell om hvordan det går. Det er moro for alle som er med.

Da gjenstår bare å ønske en riktig god fugletelling! Jeg går i gang i morgen. Er du opptatt i helgen er det mulig å telle fremdeles uken etter. Du klikker bare av når du telte på innrapporteringen.

Lykke til!!

En sjelden gjest i hagen, men jeg har faktisk fått telt en som var innom på akkurat rette helgen.

2 tanker om “Hagefugltelling 2019

  1. På kva måte skal eg rapportere frå tellinga 2019 og til kven.
    Fins det eit skjema å rapportere på?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.