22. juni 2024

Hagefugltellingen 2023 ferdig i vår hage

Da er det mørkt her i Selbu og min hagefugltelling er ferdig. Det var en «middels» tallrik og artsrik telling sammenlignet med andre av de 14 årene jeg har telt.

Forhold
Det var i går veldig vekslende vær med tidvis rene snøstormen, så da var det knapt fugler her. Jeg valgte å telle i dag. Det har vært stille, lett regn eller opphold, mildvær (+2 til 3 grader), det er mye bart på bakken og fuglene har vært veldig spredt rundt hagen. De finner nok en god del mat overalt og er dermed ikke så faste gjester på foringsplassen. Men slik har det vært også andre år.

Foring
Jeg foret med solsikkefrø, havre og ren spekk fra svin. For anledningen hadde jeg ut litt lettkokt havregryn og noen epler. Jeg har i år ikke kokt opp fuglefett med godis (frø og nøtter), da værforholdene ikke har vært så harde for fuglene og de har fått ferskt fett istedet.

Min telling
Det var 12 forskjellige fuglearter (minste disse årene har vært 8 og meste disse årene har vært 16).
Det var 73 individ fugler til sammen (minste disse årene har vært 63 og meste disse årene har vært 175).
Det ble ikke observert noen fugler som så svake eller syke ut. Herlig! (Om ikke altfor lenge flytter jeg sannsynligvis foringen litt så det ikke hoper seg opp mat og avføring så lenge på samme plass)

Årets telling er i siste kolonne, helt til høyre.

Merk at den stakkars spurvehauken fløy på vinduet, men klarte seg. Det ble sett ett ekorn, men det er flere her daglig. Jeg tabbet meg litt ut i år med å ha mat litt unna foringsplassen også og der så det ut til at de koste seg i dag. I år tellet jeg med tre rådyr som var i hagen på formiddagen.

Det har ikke vært noen uvanlig overvintrende arter i år slik som f.eks. bjørkefinken var i store mengder i fjor. Generelt er det få gulspurv, kråkefugl (skjære og kråke), blåmeis og grønnfink i forhold til andre år og det gjenspeiles i tellingen der noen av dem ikke engang dukket opp. Sisik har nettopp begynt å komme så de er få foreløpig. Vi har gråspett, hønsehauk og spurveugle her denne vinteren, men ingen av dem dukket opp på fugletellingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.