31. mai 2024

Hebe Andersonii – et vakkert «bomkjøp»

I går var jeg en tur på sykehuset for en  undersøkelse. Slike dager vil jeg helst ikke skal fylles av bare au, så på veien hjem passet jeg på å toppe med noe trivelig. Jeg stakk innom et gartneri for å finne meg noen løker å sette før frosten.

I utstillingen utenfor var det ett sted hvor det rett og slett mysset av bier, humler og sommerfugl.  Og der sto det noe vakkert blått og rødt noe… Dermed kom jeg hjem med to nye hebe’er. En helt ny plante for meg og jeg gledet meg til å sette dem i hagen.

sommerfugler 2

sommerfugl på blomst 2


Men så leste jeg på nett…

Det ser ut som om disse plantene (den ene heter Hebe Andersonii. Strauchveronika Jeg er ikke sikker på om begge er Andersonii) ikke er spesielt vinterherdige. Og her i Selbu trenger vi virkelig-vinterherdige-planter.

Så jeg får visst belage meg på at de står bare i høst…

Det er imidlertid verdt det! Jeg satte dem ut på verandabordet i går og det tok omtrent fem minutter før den første sommerfuglen var på plass.

sommerfugl på blomst


Og så kom nummer to og flere flakset rundt. Jeg vet ikke om de drev og byttet plass, men det var hele tiden et par sommerfugl på blomstene inntil mørket kom. Og masser av andre insekter. Også noen sultne veps.

sommerfugl på blomst 4


SÅ – selv om jeg har belaget meg på at de bare holder høsten ut: Hvis noen har noen kjempegode tips til overvintring av plantene inne (noe som visstnok er vanskelig) så vær så snill å rope ut!

Foreløpig er planen å overvintre dem ved kjellervinduet sammen med min fine lille kristorn, som overlever fint der. Så får jeg se om det går bra med disse også. Om de lever til neste år, får de forhåpentligvis et vinterliv i drivhus etterhvert.

2 tanker om “Hebe Andersonii – et vakkert «bomkjøp»

 1. Dette er min erfaring også! Mannen min kom hjem med en slik busk, etter å ha blitt sendt ut for å kjøpe en chrysanthemum egentlig, men dem hadde ikke hagesenteret.
  Den har alltid flere sommerfugler og noen bier rundt seg. Helt utrolig populær og forlenger virkelig sommersesongen.
  Den burde jo bare hett sommerfuglbusk!
  Jeg har også lett etter måter å overvintre den på, men alle bare sier at det er veldig vanskelig. Vet ikke hvor mange som har prøvd i kjølige kjellere? Vi har dessverre veldig små vinduer i kjelleren, så jeg vet ikke hvor lett det er å overvintre ting der helt uten lys. Men den holder i alle fall jevn kjølig temperatur på noen få plussgrader uten frost.

  1. Ikke sant? Jeg tenkte faktisk med det samme jeg satte kursen bortover mot plantene at det MÅTTE være sommerfuglbusk som sto der :-D. Men det er altså noe annet.

   Jeg har googlet og googlet og så et eller annet om at den skulle stå lyst og mellom 7 og 12 varmegrader OM man skulle klare overvintring. Kanskje det er mulig å finne 10 grader på et soverom i huset… Hm. Det er vel kanskje lettere å huske å vanne dem også der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.