31. mai 2024

Hjemmebakte grovbrød

Forrige dagen hadde jeg bakedag. Det er ikke tungt for jeg har godt utstyr. Men det tar hele dagen fordi jeg roer ned og slapper av mye innimellom (så mye at jeg også kan finne på å glemme at jeg baker og lar de stå litt lenge i ovnen….).

Det er gode dager med mange sanseinntrykk når det er bakedag.


I går prøvde jeg meg på nye selvkonstruerte «oppskrifter». Jeg husket å notere (det pleier jeg å glemme) og jeg husket å merke dem (det glemmer jeg også vanligvis). Men jeg glemte å måle. Jeg dæsjet igjen… Så jeg legger ikke ut noen ordentlige oppskrifter her.

Men her er en grovbeskrivelse på ganske eh… grove brød.

Denne gangen satte jeg helkorn i vann i over ett døgn først. Jeg synes det gir så deilig småsyrlig smak og litt seighet. Kornene blir myke og gode. Jeg satte også linfrø i vann i et halvt døgn eller så. I tillegg brukte jeg uvannet, knust linfrø. Dette hadde jeg i brøddeig 1, 2 og 3. Så var det gjær, rapsolje, salt, havrekli, solsikkefrø og havregryn. Og tjukkmelk fra Røros blandet med vann.

I deig 1 hadde jeg sesamfrø og så speltmel. Fin og grovmalt.


I deig 2 hadde jeg hvetemel med fullkorn, litt byggmel, litt rugmel og sesamfrø.


I deig 3 hadde jeg hvetemel, sammalt hvete grov og fin, litt byggmel og litt rugmel. Samt 2 store ss med mørk sirup.


Deig 4 var annerledes: vann, raps- og olivenolje, salt, gjær, solsikkefrø, oregano, rug-, bygg- og hvetemel.


Det ble fire veldig forskjellige brød.


Her i nummerert rekkefølge:

 

 


Etterpå ble det prøvesmaking. Brød nummer 1 var nyyyydelig med honning. Jeg gleder meg til å smake med brunost og syltetøy. Nummer 3 ble veldig spesielt med sirup i. Det vil jeg nok foretrekke kjøttpålegg til. Nummer 2 lå mer midt i – med masse smak.

Brød nummer fire er kanskje den som er mest mat-brød. Det kan egne seg til f.eks. suppe. Med godt smør på. I dag lagde jeg ostesmørbrød med det. Det var også virkelig godt.


Alle passer selvfølgelig til det meste. Det er veldig godt å variere litt. Da kan man glede seg til brød til frokost hver dag, uten å bli lei. Jeg har flere oppskrifter jeg varierer med fra før. Med appelsinjuice, kulturmelk eller bare vann (tjukkmelk fra Røros ga forresten veldig god smak). Jeg varierer også typen mel jeg bruker. Men stort sett har jeg mye forskjellig av frø og nesten alltid havre.

Brødene kan bli litt flate fordi jeg gjerne lar deigen være litt fuktig og heve og etterheve godt. Det er lett at de faller sammen når jeg setter dem i ovnen fordi jeg ikke pensler, men har over dem vann like før de settes inn. De blir imidlertid ikke tunge, så det gjør ikke noe om de flater litt ut.

PS – hvis noen vil ha litt mer «dæsjenøyaktig» oppskrift kan jeg sende sånn ca hvor mye jeg har i av hvert på epost. Brødene står på ca 180 grader, lavt i ovnen i 45-50 minutter.

6 tanker om “Hjemmebakte grovbrød

 1. Jeg er også en sånn som bruker «en dæsj» og «passe» som mål når jeg baker. Fungerer helt utmerket! Så lenge man ikke skal dele oppskrift da.

  Brødene ser gode ut. Tror jeg skal prøve med tjukkmelk.

  1. Hihi – det er lett å holde oppskrifter «hemmelige» når man dæsjer. Så hemmelige at man ikke husker dem selv engang 🙂

   Av en eller annen grunn har jeg ikke smakt Røros sin tjukkmelk før nå. Den er veldig god. Også med musli på morgenen. Mat er en herlig kilde til gode opplevelser!

   1. Jeg forstår jo at slike oppskrifter skaper en del hodebry for andre ja. Jentungen her i huset blir «gal» når hun spør om hvor mye mel eller melk hun skal bruke og jeg svarer «passe», men hun begynner å lære. 🙂 Snart lager hun vel sine egne oppskrifter på samme måten tenker jeg.

 2. Dette var brødbaking som jeg liker det! – Jeg har tjukkmjølk som jeg vil bruke; så blir det hjemmebakt som vi like det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.