21. april 2024

Høne som galer!

Vi har fått en høne som galer og i dag fikk jeg endelig filmet henne. Dessverre er det ganske mørkt, men jeg skal fortsette film-jakten på henne. Bildet er tatt mellom to film-økter og er av høna som galer.

Dette er en toppet hollender høne som har lagt egg som normalt. I vårt hønsehus betyr det at de legger i perioder og har pauser etter som lyset varierer.

I fjor sommer oppdaget jeg at hun har begynt å gale. Hun galer ikke når noen ser henne, så jeg har holdt på LENGE med å prøve å luske meg inn på henne og filme. Straks hun hører den minste lyd eller ser bevegelse fra folk, slutter hun.

Det er to haner i hønseflokken. Stort sett galer hun på morgenen FØR hanene går av vaggel. Når de har kommet ned, tier hun som regel stille og er «bare høne» igjen.

Så hva skjer når høner begynner å gale?
Jeg har surfet og lest litt. Mange mener at høner som galer egentlig er unge haner som bare ikke har vist hanepreg enda. Så folk tror bare det er høner, men det har altså vært hanekylling hele tiden. Altså at galende høner er en myte.

Og jøss ja – jeg har håpet mange ganger at alle – eller i hvertfall de fleste av – mine små søte kyllinger er høner. Noen ganger har jeg nok også håpet at de bare var litt forvirret når de begynte med klønet galing. Men når de først galer begynner de snart også å se ut som haner så dette er håp som raskt kveles. Denne damen er flere år gammel, hun har lagt egg i mange år og hun begynte med galingen først for over et halvt år siden. Så det er ikke tilfelle her.

Noen mener at det kun skjer i hønsehus hvor det ikke finnes haner. Denne høna er nå for tiden sammen med to haner, så det stemmer heller ikke.

Flere skriver også at dette betyr at hun er den mest dominante – og noen sier også eldste – høna. Og at hun rett og slett tar over hane-rollen i flokken – spesielt hvis det ikke er haner. Vel, hun er slettes ikke eldst. Om hun er dominant er vanskelig å si. Hun er i hvertfall ikke mest dominant. Og som sagt – hun går sammen med to haner. Dessuten er jeg veldig usikker på om dette holder som argument. Da hadde man vel sett dette mye oftere, siden så mange høner jo nødvendigvis er dominante og så mange hønseflokker tross alt ikke har haner. Og hvorfor skal hun gale eller i det hele tatt ta over rollen som hann? Hun kan jo bare være dominant høne? En grunn til å ta over hannrollen fordi hun er «styrt av mangel på hanner» måtte være om det var for å bringe arten videre – og da må hun virkelig bli hane og kunne befrukte de andre hønene… Men kan hun det?

Hm…

Det finnes imidlertid artikler om at høner kan «skifte kjønn». Det kan skje noe i eggstokkene hos høns (cyste, defekt, sykdom el.), som gir et skifte i hormonpåvirkningene – som igjen gjør at høna utvikler hane-trekk. Slik som endring i fjærdrakt, at de får kam og de kan begynne å gale. De slutter da visstnok vanligvis å legge egg. Jeg fant også noe om at de kan produsere sæd og pare høner, men det blir ikke kyllinger.

Høna har visst normalt utviklet kun en eggstokk, til venstre. Den høyre ligger latent/uutviklet og inneholder (alltid eller noen ganger, det fant jeg ikke helt ut) også testikkelvev. Hvis den venstre slutter å fungere, utvikles istedet den høyre. Den kan også produsere testosteron nettopp fordi det ligger latent testikkelvev der.  (Det var imidlertid ikke lett å finne noen ordentlige vitenskapelige artikler. . Jeg skal lete videre etter referanser).

Men dette er altså ikke et fullstendig kjønnskifte. Det er fremdeles en hunn, som produserer mye hannlige hormoner og utvikler hannlige trekk.

Jeg er ganske sikker på at denne høna har lagt egg etter at hun begynte å gale. Men det står da også «som oftest slutter de å legge egg». Kanskje det da handler om hvor skadet den venstre er? Eller kanskje den høyre kan fungere både som mannlig og hunnlig kjønnsorgan? Jeg fant ikke helt ut av det. Som sagt skal jeg lete videre etter ordentlige referanser.

Dette «kjønnsskiftet» skjer visst ikke andre veien. Altså fra hane til høne. Jeg er ikke sikker på dette eller hvorfor heller, så jeg skal prøve å lese mer. Hormoner er i hvertfall spennende greier.

Nytt eller gammelt fenomen?
Visste du at det finnes historier og teorier om disse kjønnskiftene fra riktig gamle-gamle dager? Aristoteles beskrev blant annet fenomenet. Og før det fantes det historier. Man trodde for eksempel at dette varslet at noe ondt var på vei. Det har også vært (enda eldre) myter om at haner kan legge egg. Når de ble ruget ut ble det klekket ut en fryktelig farlig basilisk (les mer: The Crowing Hen. Early observations on Spontanous Sex Reversal in birds, )

Dette er det mulig å google mye omkring. Og jeg har mine egne eventyr om det, faktisk. Man har jo hatt sine opplevelser *blunkesmilelurtfjæs*. Men dette er i hvertfall så langt jeg har energi til å grave i det i dag.

En slags konklusjon
At vi har en høne som galer er i hvertfall et faktum. Endelig har jeg det også på film. Og like glad i henne er jeg enten hun er si eller så.

OPPDATERING: Jeg fant, jeg fant!
På siden The Urban Chicken Podcast er det masse å finne om temaet. Det skal visst  også finnes noen ekstremt få tilfeller av hane som blir høne. Samt enda mer spennende fenomen hvor ett individ er både hane og høne, delt vertikalt, i øvre og nedre halvdel av kroppen, i x form eller tilfeldig fordelt i kroppen som mosaikk! (gynandromorphs).

Jeg elsker livet – som nekter å være bare sånn som vi tenker det skal være hele tiden :-).

Du finner masse lenker der inne men du kan også gå direkte til en av dem, et faktaark om Sex reversal in chickens, Jacqueline Jacob, poultry extension coordinator, and F. Ben Mather, poultry extension specialist, Department of Animal Sciences, Cooperative Extension Service, Institute of Food and Agricultural Sciences, University of Florida

6 tanker om “Høne som galer!

 1. Galende høne har vi også hatt. Vi kjøpte 4 kyllinger hvorav en ble hane og resten høner. De begynte å legge egg, men etter få måneder så døde hanen. Da sluttet ei av hønene med egglegging og begynte å gale i stedet. Hun så fortsatt ut som en høne, men beveget seg og oppførte seg delvis som en hane. Siden vi bor midt i en by var det ikke så greit med hanegal. De tre hønene flyttet derfor til en kollega med gård på landet med en hønseflokk inkludert en stor, flott hane. De hørte aldri mer galing og hun begynte å legge egg igjen. Jeg var på besøk flere ganger og hun sluttet også med «hanoppførsel». Pussig!

  Spennende teori med høyre og venstre eggstokk.

  1. Dette er jo også spennende! At de går fra høne til hanete og så til høne igjen. For det stemmer jo ikke helt med den hormonelle forstyrrelsen som følge av høyre og venstre eggstokk. Det virker mer som en hel-sosial greie. Men jeg spekulerer en del på hvorfor ei dominant høne skal begynne å gale. Hvorfor ikke bare være en dominant høne? Hvorfor herme etter hane? Men når de gjør det så har de jo en grunn (eller – rettere sagt det har en funksjon). Gøy!! Takk for at du forteller :-D!

   1. Kanskje det er et varselsignal om at her kan bare andre haner holde seg borte? Eller en utfordring til haner i nærheten? Type: «Kom hit for å kjempe om makten i denne fine flokken» Så når en hane kommer oppdager den at her er det bare flotte høner og… vips… så har flokken fått ny hane. Jeg bare gjetter altså.

    1. Enten så ligger det noen slike urinstinkt i bunnen eller det er noe rent hormonelt som skjer uavhengig av det sosiale. Det er ikke godt å si for oss vanlig dødelige… eller ikke hønelige… inntil vitenskapen dykker ordentlig ned i det :-D.

     Hun har jo to haner. Det er forresten en annen ting. Denne høna og hennes med-høne (de er to som alltid henger sammen) har i de siste dagene også flyttet opp i vaglene hvor hanene pleier å sitte. Det kan bety at de også klatrer i rang. Moro.

 2. Mistenker at min ene høne lider samme skjebne. Jeg har to stykker bare og den ene lager mye rare lyder kl 4 på natten nå. Ca 20 uker nå. Så hva burde gjøres. For vi bor i boligfelt 🙈

  1. Hei, jeg vet ikke om noe evt kan gjøres om de begynner å gale.

   Men noen høner har noen ordentlig gode klukkelyder når de legger egg. De virkelig roper ut at de «har lagt». Og det er en normal atferd for mange av dem :-). Kanskje det er det? Og da kan det hende det begrenser seg til visse tider på dagen / rundt når hun legger egg.

   En sånn glad «nå har jeg lagt egg» lyd tåles sikkert godt også i boligfelt, spesielt om man forklarer det til folk :-). Det er jo så koselig gladlyd. Noen av mine har også hatt sånn gladlyd sammen med andre høner. Litt sånn «jeg har lagt og nå har du lagt og nå har vi det bra!» i kor en kort stund.

   Men det har ikke vært sånn som med haner som kan begynne å gale halve natten.

   Men hvis det blir for mye lyd… La det gå litt tid så du er sikker og om det blir vanskelig, så høre om noen kanskje vil ta dem over og så prøver du med nye høner kanskje? Evt lydisolere hønsehuset om det er inne lydene kommer mest.

   Masse lykke til hvertfall!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.