30. mai 2024

Høns og jorddekke i kjøkkenhagen

Jeg jobber med å gi alle plantene mine godt dekke av komposterbart materiale som tilfører gjødsel og som dessuten gir et gunstig klimatisk miljø for dem. Det går litt sakte så noen bed er uten dekke fremdeles.

Åpen jord er en invitasjon til ugress. Luking føles for meg som litt bortkastet når jeg jo har en begrenset mengde energi å bruke på grunn av helsa. Det er tungt å luke selv om det er tilfredsstillende å se resultatet like etterpå.

Å tilføre dekke jevnlig og gi nok næring og gode forhold vil gi sterke, konkurransedyktige planter. Det komposterer og avgir sin næring til plantene. Når jeg hele tiden tilfører nytt skal jeg – såvidt jeg leser meg til – kunne hjelpe med å forhindre at ugress får mulighet til å slå rot. Med andre ord er ikke ugressfrø potensielt så plagsomt i dekke som på svart jord.

På et småbruk er det plenty med steder å hente grønt til dekke om man vil. Hestene har nok med det de har andre steder.

Så – vil jeg risikere å importere snegl fra andre steder på gården ved å hente dekkemateriale der?

Her vi bor har vi ikke så mye problem med snegler. Det finnes ikke brunsnegl her, men plantene kan likevel bli ganske hardt bespist av åkersnegl og jeg har ikke behov for å gjøre det enda mer gunstig for de små spisemaskinene. Jeg har heller ikke lyst til å komme i en situasjon der jeg ikke kan leve med snegl i både kjøkkenhagen og staudehagen i en slags balanse. De gjør skade på plantene men de har også en viktig rolle i å bryte ned materiale til jord. De er dessuten mat til andre dyr.

Når jeg ikke luker får jeg ugress og uansett også skjul til sneglene. De klarer godt å komme seg dit selv, kanskje like lett som om jeg importerer dem med dekket fra like utenfor gjerdet. Så jeg tror ikke min form for «udekket bed» gir mindre sneglskader.

Derfor kan det i hvertfall ikke skade å prøve og det kan gi mange fordeler å fortsette å jobbe frem mot dekke i hele kjøkkenhagen.

Kreativ løsningsorientering
Nå har jeg også funnet en strategi for å i hvertfall redusere tilføring av småsnegl og ugressfrø. Jeg slår gress og ugress, legger det inn til hønene noen dager så de får endevende det og skite godt i det, så rydder jeg det ut og legger det på plantene før jeg henter nytt til hønene igjen. Jeg vet ikke om hønene spiser så mye snegl, men jeg tror ikke en snegl med vettet i behold vil oppholde seg lenger enn nødvendig i gresset som endevendes om og om igjen. Og snegleegg blir nok ødelagt.

Ny forsyning skaper begeistring.

Hønene er storbegeistret og får mer variert kost og næring. Og jeg føler jeg har funnet en vinn-vinn strategi som tar meg et skritt lenger mot å føle meg trygg på dekke av bed og dessuten gir en ekstra gjødslingsboost.

Ivrige medhjelpere.

Gresset slipper nok mye frø inne hos hønene på dette viset. Men det får ikke feste i jorda med det første så effektive som hønene er for tiden.

4 tanker om “Høns og jorddekke i kjøkkenhagen

  1. Mine høner elsker snegler så du kan nok være trygg på at ingen småkryp overlever endevendinga. 😄 Jeg plukker åkersnegl av salaten og setter skåla inn i hønsegården. Da blir det fest. 🙂

  2. Tilbaketråkk: Svinn i kjøkkenhagen? |

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.