21. juni 2024

Høstet hvitløk

I dag har jeg tatt opp hvitløken. Den ble satt i fjor høst av innkjøpte setteløk/fedd. Hvitløk skal visst gjerne stå omtrent så lenge som en graviditet. Jeg må sjekke med boka mi for å se om det stemmer.

Jeg synes den har vokst godt.

Det er en stund siden jeg tok opp den første og så at de har delt seg i fedd. Etter å ha lest rundt litt, fant jeg ut at jeg ville ta den nå – før det ytre skallet deler seg og de blir mindre lagringssterke. De kunne sikkert stått lenger, men det er noe med det å spre utover arbeidet også. Jeg er litt redd for å miste kreftene like i innspurten og må porsjonere ut øktene alt jeg kan.

Jeg kunne nok gjødslet litt mer. Akkurat det er litt arbeid, synes jeg. Så snart man skal ha noe i vannet, må man bruke kanner og bøtter og spann og bare se langt etter hageslangen. Phu.. Jeg gjødsler hovedsaklig med brenneslevann og litt med innkjøpt hønsegjødsel. Det siste var lettere, men ikke så tilfredsstillende siden det var kjøpt inn. Men våre høner går i så tykt flislag at det er vanskelig å nytte deres møkk.

Hvitløken har i hvertfall fått 2-3 skikkelige gode gjødslinger med brenneslevann og en eller to med hønsegjødsel.

De har også fått halmdekke, men litt for sent i sesongen til å nytte det ordentlig. Det har imidlertid hjulpet på å holde ned ugresset og det kom på tidsnok til at jorden ikke tørket ut tross lite regn. Løken har blitt flittig vannet og de står i kompostert hestemøkk.

Da jeg hadde tatt opp hvitløken, spylte jeg noe og lot være å spyle litt for å se om det ble forskjell. Men det kom en heidundrande regnskyll litt etterpå så det har nok blitt skylt alt sammen. Jeg aner ikke hva som er best. Om noen har erfaringer, så del gjerne i kommentarfeltet.

Kassen ble luket og ugresset rotet inn i et tykt lag halm. Noe av det kan nok begynne å gro, men ikke mye. Det meste blir erfaringsmessig mat til meitemarken etter en stund. Halmen/ugresset/dekket beskytter jorden mot utvasking og meitemarken elsker det lune laget. Snegl jeg fant underveis slapp ut på åkeren. Kremt… jeg er ikke god på det der med bekjempelse, men god på mangfold og deling.

Når jeg vil – enten det blir i høst eller til våren – kan jeg nå begynne å dyrke noe annet ved å skyve dekket mer eller mindre til sides. Avhengig av om jeg setter noe eller sår noe. Eventuelt kan jeg løfte til side dekket, fylle med mer hestemøkk eller bokashi og så, plante eller bare legge på dekket til litt senere igjen.

I dag ble løken lagt til tørk på det nye rene halmlaget før den skal inn og flettes, henges opp og etterhvert nytes utover vinteren.


Jeg har blant annet lest om å dyrke hvitløk på Det Grønne Skafferi.
og Skillnadens Trädgård / Sara Bäckmo f.eks. her: Skörda vitlök . Og jeg følger flere grønnsaks- og kjøkkenhagesider på facebook hvor det deles masse gode råd. Jeg glemmer fort hva jeg har lest og utover det vet jeg ikke mye om hva jeg holder på med. Det går ikke så verst likevel :-D. Det er virkelig bare å hoppe i det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.