30. mai 2024

Kjøkkenhage på vei!

Jeg har begynt å lage kjøkkenhage. Det kommer mer om dette etterhvert. Men her er en liten forhåndstitt.

Dette blir min første ordentlige kjøkkenhage og er en lett blanding av at jeg gjør ting jeg ikke kan og ting jeg ikke egentlig har krefter til og så litt som jeg allerede har fått inn i hverdagen på et småbruk. Målet er at det skal bli bra nok og lett nok over tid. Først og fremst at det skal gjøres på lag med naturen og med kroppen.

Utenom litt graving for noen få, små dypbed, som stort sett er ferdig og er gjort i små økter, så skal hagen bygges opp av dekkebed og  bruk av pallekarmer. Det blir også godt med veier og stier som blir dekket med aviser og halm eller annet dekkemateriale så det ikke gror igjen så fort og så jeg kommer frem med rullstol på de dårligere dagene.

Etterhvert har jeg lyst til å lage noen hugelkulturbed.

Jeg ønsker å bli flinkere til å bruke det som ellers oppfattes som hagerot og -avfall. Dette flytter man jo uansett på allerede (kvist, løv, ugress, høy som ikke hestene kan spise osv). Så hvorfor ikke få et system på det?

Det blir lite dyrking i år. Men litt blir det. Det kommer i innlegg etterhvert.

Hovedsaklig er dette året satt av til å lage hagen klart til neste år. Bygge opp næringsrike bed og skaffe atskillig flere pallekarmer og aviser samt lage mer jord av hestemøkk og bokashi. Da blir det klart til at det kan høstsås i år og direktesås veldig tidlig neste år.

Det er en del jobb selv om jeg gjør det på en måte som gir.. vel, rett og slett minst mulig jobb. Siden jeg prøver å gjøre det snillest mulig for kroppen kan det gå litt hardt ut over utstyr…

Denne hagevogna var over 10 år gammel, så der kan jeg vel heller ikke klage. Det var litt surt å måtte kjøpe ny akkurat nå, men det blir nok stas når den kommer.

I dag er forresten første dag det er snøfritt på hele innmarka her på gården. Dette bildet er fra i går. Så for en gang skyld føler jeg at jeg ikke har kastet bort tidligvåren med å bare være dårlig.

Slik har det vært tidligere år:

Snøfrie jorder 2010 – 18. mai
Snøfrie jorder 2011 – 2. mai
Snøfrie jorder 2012 – 6. mai (fremdeles noe snø/frostnetter)
Snøfrie jorder 2013 – 10. mai
Snøfrie jorder 2014 – 22. april
Snøfrie jorder 2015 – 20. april
Snøfrie jorder 2016 – 09. mai
Snøfrie jorder 2017 – finner ikke notat, men ca 2. uka mai iflg bilder
Snøfrie jorder 2018 – 07. mai

Så med andre ord er ikke våren uvanlig sen i år selv om det så dårlig ut en stund.

Blogganbefalinger

Jeg følger Moseplassen for mange gode tips og triks, og har gjort det i flere år. Stikk innom hennes blogg, facebookside, Instagram og snapchat (jeg har ikke lenke, men den finner du på de andre sidene hennes) for inspirasjon og tips!

Jeg følger for tiden også Sara Bäckmo både på blogg, youtube og facebook (Skillnadens Trädgård på svensk. Det finnes en side på norsk også). Hun har også nettopp sluppet sidene sine på engelsk. Jeg anbefaler varmt å kikke innom sidene hennes også.

Bokashinorge.no er også absolutt verdt å følge med på.

Og i det siste har jeg begynt å småtitte på noe som kalles hugelkultur. Det er mye spennende å finne. For å gi en smakebit kan jeg nevne denne som jeg satt og leste i går.

2 tanker om “Kjøkkenhage på vei!

 1. Hei,
  er en ivrig leser av din blog. Fantastisk hva du får til! Enda mer imponert ble jeg da jeg leste at du ikke har den beste helsa! Skulle kommentert flere innlegg før men slik ble det bare ikke desverre.
  Nå er det slik at du og jeg bor langt fra hverandre med vidt forskjellig klima. Hugelbeet er veldig utbredt her i sør tyskland og med Vlies eller gamle vinduer på en stund er de nesten drivhus tidlig på våren;-)
  Men det jeg ville si- (har lest linken du viste til og fant ikke det jeg tenker på)- om dere har mus e.l. og det går jeg ut fra…så ha for all del gitter med små åpninger under før du bygger opp, ellers lager du et alle tiders Hotell for musemor og ungeflokken sin;-)! De vil kooose seg og etter hvert forskynde seg rikelig av slike dekkede bord;-) Vet ikke hvordan jeg kan forklare bedre, noen ganger rekker ikke språkkunnskapene mine langt nok 😉 Men trooor du skjønner!
  Tenkte bare at når du først gjør den jobben så er det lurt å tenke på eventuelle medspisere;-)
  Lykke til!!!!
  Hilsen Annette

  1. Hei! Tusen takk for kjempetrivelig kommentar :-D.

   Det du skriver om her er jo veldig viktig. Det har jeg ikke tenkt på! Vi har mus rundt her og jeg hadde et lite problem med dem i fjor – da de gikk i min bokashi. Og bed med plantet musemat – som er bygget opp «med hotell» – vil de nok bli veldig glade for ja!

   Så jeg må vurdere hvordan jeg skal gjøre dette i såfall. Det beste er kanskje å ikke sette planter på akkurat dette bedet som mus liker spesielt godt? I hvertfall ikke planter som lager «godteriet» nedi jorda, som f.eks. gulerøtter. Kanskje enkelte urter er mindre interessante for mus? Jeg blir nødt til å lese og tenke litt :-D,

   Jeg vet det er ei som har slikt bed med blomsterurter (lavendel (lavandula angustifolia)). Det er på en gård like i nærheten så jeg skal høre med henne om hennes erfaring.

   Tusen takk for tips! Og takk for koselige ord 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.