30. mai 2024

Kjøkkenhagen kommet igang så smått

I år begynte jeg å lage kjøkkenhage. Målet mitt var stort sett å bygge den opp i år og så begynne dyrking til neste år. Slike jobber må gjøres gradvis med denne kroppen. Men jeg har satt noe smått for å ha noe å glede meg over underveis.

Her er en liten tilstandsrapport 1. august.

Vi høster jordbær hver dag enda. Og de er så søte at jeg nesten ikke har kjent makan. Åkeren er ikke stor nok til å plukke for frysing eller syltetøy enda, så de spises helst på stedet. Sengene er dekket av halm og over der igjen har jeg duk for å få bæra i fred for fugl og veps.

Jeg er så slem at jeg flytter jordbærplanter som er fullt voksne i år. Plassen de står på er for dårlig og skyggefull. Og jeg vet hvor vanskelig jeg har for å få til alt jeg har lyst til på våren så – alt som er gjort er gjort. Plantene ser ut til å tåle mer enn jeg trodde. Disse (under) er nyflyttede og får ikke duk siden de ikke har bær. Halm skal jeg legge på for å beholde jordfuktigheten.

Rett ved siden av har jeg en palle med blomkarse og sukkererter. Vakkert og smakfullt! Det vil nok fortsette å være yndlinger.

Jeg har stort sett bare fyllt pallekarmene for å ha dem aktive. Så det står for mye gulrot og for mye pastinakk i noen. Men…. kan man virkelig si for mye? Riktignok står de trangt og foreløpig er de små. Men jeg tynner ved å spise bittesmå gulrøtter hver dag og det er bare SÅ godt!

Får du frysninger av brennesle inniblant grønnsakene? Ugress har jeg funnet ut at det er best å være avslappet i forhold til.

Potetene mine ser ut til å trives. Men jeg er jo ikke sikker før jeg høster dem. Jeg har prøvehøstet et par og det var i hvertfall mange småpoteter. De var til gjengjeld VELDIG småpoteter, men utrolig gode! Vi la dem i marinade og stekte dem i ovnen. Mmmmm.

Og så har jeg fått potetepler på noen av plantene. Så spennende. Det har jeg ikke sett før. Inni dem utvikler poteten frø.

Bringebæråkeren min er ny av året. Og den har ikke trivdes så godt med det tørre, varme været. Men de har da noe bittesmå bær. Og de kommer nok bedre til neste år. Jeg har det ikke travelt.

Jeg har fått rotet ned noen sellerirotplanter. Men det ble så sent at jeg ikke aner om de rekker å bli til noe. Vakre er de uansett. Og underveis lærer jeg hva jeg får til og hvor jeg har mine feil og mangler. Jeg er knalldårlig på å få ut planter jeg har sådd inne… Så elendig at jeg drepte 170 små kålrabbiplanter. Så kålrabbi har jeg ikke.

Jeg må foreløpig respektere min manglende evne til å planlegge/forutse formen og sørge for å så ting rett på plassen. Så det blir lettere å planlegge til neste år.. Det er ingen grunn til å fylle kontoret med småplanter på ettervinteren.

Jeg er spent på hvordan det går med rødløken og gulløken nedi jorda der et sted. Jeg har prøvd å gløtte og begynner å få en mistanke om at det bare er løkblad over jorda og ikke noe der nede. Hm… De fikk litt hard medfart av hønene i vår. Og jeg har vært litt sløv med å gi dem dekke.

I løpet av sommeren har jeg småordnet med gjerder for at hønene litt lettere skal holdes unna på våren til neste år. Jeg skal prøve å huske å vise frem etterhvert. Jeg fletter og lager kompostgjerde i en krok av kjøkkenhagen og det kan bli morsomt etterhvert.

Resten av sommeren kommer jeg til å fortsette å forberede NESTE sesong. Blant annet bygger jeg opp flere bed av pallekarmer. Jeg er så heldig at jeg fikk kjøpt meg nesten 80 pallekarmer for en tier stykket i sommer. Og det letter arbeidet enormt.

Vel, det var nok for denne gang. Dere får helt sikkert høre om kjøkkenhagen igjen. Det er så utrolig trivelig å holde på der nede. Jeg prøver å gjøre det både delvis rullestolvennlig og lettstelt og sånn at man kan tusle på små stier hvis man vil.

5 tanker om “Kjøkkenhagen kommet igang så smått

 1. Det blir flott! Neste år blir det enda mer. Pallekarmer er enkelt å bygge opp av og lett å gjøre rullestolvennlig også. Håper jeg kommer i gang med min nye kjøkkenhage denne høsten. Man mister liksom en hel sesong om man må vente til våren med å komme i gang.

  1. Det håper jeg du gjør :-). Jeg håper også jeg har noe helt klart til såing tiiidlig. Noe skal sås allerede i høst. Kremt… håper jeg. Nå har jeg pallekarmene, men å få fylt jord i alle er jo også en utfordring. Jeg jukser littegranne og fyller kompost og fersk hestemøkk nederst i ganske mange. Så tenkte jeg å toppe med finere jord og så i ting som ikke går så dypt med det første. Til våren er det vel uansett godt i gang.

   Hm… det er litt tidlige å begynne å glede seg til neste vår. Men det gjør jeg visst :-D.

   1. Jeg fyller alltid 10-20 cm jord på toppen av kompostbingene og sår grønnsaker der. Det fungerer helt utmerket. Tenkte jeg skulle fylle mine med hestemøkk og diverse kompostmateriale. Det blir enklere, billigere og bedre enn kjøpejord. Regner med du kommer lenger enn meg.

    1. Så bra at det funker 😀

     Jeg har dessverre kommet veldig bakut med å lage jord av hestemøkk i år. Hestene har overhodet ikke vært disiplinert så møkka er godt spredt i langt gress. Umulig å få opp. Nå har de imidlertid begynt å skjerpe seg så i dag fant jeg to trillebårlass med fin fersk skit. Og nå tar jeg ikke sjansen på at den bare blir full av ugress, så jeg triller den rett i pallekarmene. Den komposterer jo fort med litt hjelp.

     Spørsmålet er om jeg kommer lenger enn deg sånn på totalen. Jeg er fullstendig kjøkkenhageamatør. Så jeg vet ikke hvorvidt det blir noe av noe av det jeg gjør. Det ser bra ut med potetene. Gulrøttene er imidlertid bitte-bitte små fremdeles. Og om de ikke forter seg å vokse spiser jeg dem opp før de kommer så langt :-D. Det er SÅ godt med små gulrøtter :-).

     Kremt… og så drepte jeg 170 små kålrabbiplanter… Jeg tror ikke jeg kommer til å komme over det med det første.

     Men moro er det alt sammen 😀

     1. I fjor tok jeg livet av masser av småplanter jeg glemte å vanne. I år drepte jeg bare noen. Sånt skjer hele tiden. 🙂 Jeg forstår godt at man blir litt deppa når man glemmer av 170 småplanter da. Føler med deg i det.

      Jeg synes egentlig at jeg fikk mer ut av kjøkkenhagen da jeg var helt fersk. Tror jeg slurver mer etter flere år med suksess. Gulerøttene mine er også bittesmå. Var litt sent ute i år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.