30. mai 2024

Mimrer litt om disse små møter

I kveld satt jeg her og tenkte på hvordan man noen ganger er så herlig  nære små spennende vesen. Og da lot jeg meg friste til å hente opp fra gammelbloggen et bilde av en tømmermann ( Acanthocinus aedilis) på min finger.

Dette er en hunn. Hannen har enda mer imponerende antenner.

Tømmermann hunn

Tømmermenn er ikke skadegjørere. De legger egg under barken, gjerne på nylig døde furustammer eller nyfelt tømmer, men larvene gjør ikke skade på tømmeret. Larvene spiser de mest næringsrike delene av sevjelaget. Og de spiser også gjerne barkbillelarver og andre insekter som lever under barken (kilde: wikipedia).

Det hender iblant at vi opplever at en og annen lander på oss slik når vi holder på ute tunet. Jeg synes det er like stort hver gang.

tømmermann hunn nærbilde

Og så har vi de der morsomme litt-mer-på-avstand opplevelsene…

Dette er ganske iøynefallende insekter. Til og med om de tusler rundt i takrennene…. For det gjør de iblant. Vi hører dem bokstavelig talt tusletasle der oppe (det er da vi vet vi bor på landet.. Når vi kan høre insektene i takrennene..).

Det morsomste er at vi ikke ser noe av kroppen. Vi ser bare antennene over takrennekanten der oppe. De «toger» liksom bortover, snur litt hit og litt forvirret tilbake dit – og så toger de videre.

De lurer vel fælt på hvor de er, kanskje? Tømmermenn i blikkrenne. Det er sikkert ikke stort som virker riktig med det der…

2 tanker om “Mimrer litt om disse små møter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.