10. desember 2024

Når kyllingene ikke kan gå ut..

.. kommer ut til kyllingene.

For et par dager siden hentet jeg en liten flokk nye venner til gårds. Seks fine små hønerkyllinger av rasen Silverudds blå (Isbar).

Den første tiden blir de stående i et bur inne i hønsehuset så de ikke skal få så tøft møte med de gamle hønene. Jeg foretrekker alltid at nykomlinger introduseres litt over tid.

Jeg vil også at de skal roe seg helt ned og være vant til nytt miljø før jeg begynner å tenke på å slippe dem ut. Siden luka ut i hønsegården er åpen (og det er bratt på utsiden) er dette også en grunn til å holde dem i bur en stund.

Inne i buret har de mat, vann, sand og skjellsand, halm, flis og vaggel med en liten stige opp.

De gamle studerer kyllingene med stor interesse.

Siden de ikke kan gå ut, hentet jeg i dag «ut» inn til dem ved at jeg spadde opp en god tue med gress og la inne i buret deres. DET var spennende, kan du tro!

Vi skal nok få mye kos sammen i årene fremover. Denne gjengen kommer til å legge grønne egg etterhvert.

Første natten lå de i en haug i halmen og sov. I natt vaglet to i stigen, en på selve vaggelen og de andre lå i halmen. Det var litt klaging ved leggetid for alle ønsket at «alle skulle gjøre som dem». De på vaggel mente de andre skulle komme opp og de som lå nede syntes at DE kunne komme ned igjen.

Det er mye å oppleve og finne ut av når man er liten.

2 tanker om “Når kyllingene ikke kan gå ut..

  1. Jeg har overbygd hønsegård så alle kan gå ut og inn, men det blir jo fort kjedelig med bare jord, grus og sang. (Halm selges dessverre kun i 4-5 kubikkmeter her oppe.) Jeg luket i hagen i går etter langt ferieopphold. Mye moro for de fjærkledte. Kom på at jeg har et lite område jeg godt kan grave opp jord med ugress også. Takk for tipset!

    De kyllingene var bare nydelige!

    1. Den gressdotten har vært ekstremt populær, så dine kommer sikkert til å elske det også :-). Og det er så givende for matmor å gi dem noe. Luking er verdens beste moro! Jeg fikk hjelp til å bygge noen rare byggverk i hønsegården deres i vår. De består av pallekarmer nederst og et rammeverk som holder oppe nett-taket øverst. I pallekarmene slenger jeg ugress og rusk. Da en del av salaten min gikk i stokk, flyttet jeg hele greiene (med kålmøll også – oh fryd!) rett inn i pallekarmene. Hønene koste seg med det lenge.

      Men så synd du ikke får tak i halm som er håndterbart. Det er gull! Vi har halmballer som vi kjøper på høsten. Og vi bruker både til hestene, hønene og i kjøkkenhagen når det begynner å bli uspiselig for dyrene. Er vi heldige er det da fullt av gjødsel også :-).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.