21. juni 2024
Hage / Mat

Nydelig middag med palmekål

I går ramlet jeg over en oppskrift med palmekål og i dag måtte det prøves.

Se oppskriften på raavare.dk

Først var jeg en tur i kjøkkenhagen og hentet inn palmekål (også kalt svartkål), nypotet og gulrot. Nypoteta lurte jeg ut på siden av åkeren uten egentlig å ta opp potetplanter. Potetene kan godt få vokse litt til.

Og så tok jeg med hvitløken. Den ble lagt utendørs for et par dager siden (se tidligere innlegg) og siden har den ligget og «tørket i regnet». For plutselig var tørkeperioden over, gitt.

En runde i hønsehuset ga med litt egg også. Det skulle ikke i oppskriften altså. Det ble imidlertid en trivelig kurv til slutt.

Siden jeg da holdt på med hvitløk, plusset vi dette på i oppskriften med ett råferskt fedd. Det var ikke feil.

Så stekte vi palmekålbladene, kokte potene lett, delte dem og stekte dem og til slutt stekte vi gulrot med honning slik det står i oppskriften. Imens sto to kjøttstykker og freste. Kjøttet kan man imidlertid godt hoppe over hvis man lager nok av grønnsakene.

Dette var helt utrolig godt og kan anbefales på det varmeste!

Man kan med fordel ha mer palmekål og mer hvitløk i forhold til resten enn det vi hadde. Det ser ut til å være sannere til oppskriften også. Vi – som er veldig glad i honning – tok mer honning enn det sto i oppskriften. Jeg hadde i en dæsj sitronsaft. Men i ettertid ser vi at vi godt kunne hatt i litt av rabarbrasirupen vi lagde for en stund siden som syre.

Så – nå er vi mette og tilfredse og på verandaen tørker hvitløken.

Fortell gjerne om du prøver oppskriften :-). Jeg er så glad jeg fant den i går på raavare.dk!


6 tanker om “Nydelig middag med palmekål

 1. Det så utrolig godt ut. Min kjøkkenhage har begrenset seg til noen sent satte poteter i år, men nå har vi kommet såpass i orden på sommerstedet at vi kan planlegge. Det blir gravemaskin i høst eller tidlig til våren og, vipps, så får jeg 200 kvm kjøkkenhage som kan utvides. Det er utrolig kjekt å bare gå ut i hagen og samle maten. Vi har økt hønseflokken da. 12 kyllinger klekket i juni og bare to ble haner. Hanene og fire eller fem høner flytter hjemmefra om en måneds tid. Resten beholder vi selv.

  1. Åh – så trivelig med planer og ikke minst med flere høns. Snakk om flaks å få bare to haner :-D. Jeg kunne ønske meg noen flere høner selv. Titter litt etter maran, men finner bare relativt langt unna Trøndelag og synes det er tøft for dem å reise så langt.

   1. Vi ordnet med rugeegg og rugemaskin. Deler maskin med en annen fra flere år tilbake så den går litt på rundgang. Kanskje du har ei klukkhøne du kan lure noen egg under. De tåler frakt bedre enn høns. Vi har islandshøns.

    1. Jeg har en rugemaskin, men den gir litt dårlig klekkesuksess. Ingen klukkhøner for tiden. Men om det dukker opp en, så kommer jeg nok til å være rask med å lete etter egg :-). Det er så mye lettere å få inn kyllinger fra klukkhøne i flokken også. De har jo da noen som viser dem, beskytter dem og gir dem trygghet. Er det ingen «tullehøner» i resten av flokken da, kan de gå sammen med dem helt fra begynnelsen. Mens kjøpte kyllinger eller rugemaskinkyllinger trenger mer tid isolert/beskyttet på annen måte.

     1. Kyllingene her blir 7 uker på torsdag. De ble sluppet sammen med de gamle i dag. Mest skummelt for de gamle så langt. Kyllingene har vært inne i hønsehuset i to dager og så slapp jeg dem sammen i dag. De gamle er bare to så de fikk sjokk da det tøt ut kyllinger fra hønsehuset. Ene hanekyllingen prøvde å gjøre seg stor, men sjefen fra før så bare ned på han. Da trakk han seg raskt. Ho trengte ikke gi han et kakk en gang. Ho har alltid vært god på å ta i mot nykommere, men krever fortsatt respekt. Om det skjærer seg de neste dagene får de to gamle flytte på «hvilehjem». Har ei med stor plass som ønsker seg noen som legger egg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.