I går hadde vi ovnstekt hane til middag. Langtidstekt i jerngryte. Våre haner gir ikke så mye mat som vi er vant til fra en butikk-kylling. Dette er smekre, sterke, flotte dyr når de blir slaktet og kjøttet er deretter. Små halvlyse fileeter og mørkt kjøtt i de muskulære delene av fuglen. Lårene har en fantastisk farge.
Skinnet er tykt og man biter ikke over sener og bein som om det er smør. Her er det ikke noe som er hurtigvokst og overforet. Dette er fra lykkelige fugler som springer rundt i hage og gård mens de vokser opp. De opplever vennskap og konkurranse, leter etter spennende ting å spise og de kryper inntil sine søsken, mor eller kamerater på vaggel på kveldene. Jeg gjør alt jeg kan for at de ikke skal vite av vondt i livet før det en kveld plutselig er over. Vi tar dem alltid når de er halvsøvnige sent på kvelden, bærer dem ut med kjærlig hånd og takker dem ordentlig for at de har vært her hos oss (hanen på bildet var en av dem som fikk bli).
Og kjøttet er – åh – så – godt!
Hanen ble godt krydret (salt, pepper, kyllingkrydder og timian, noen dråper olivenolje) og fylt med løk og bacon. Så ble den først helstekt på lav varme i mange timer med godt med vann i bunnen av gryta. Dette er kjøtt som krever lang tid.
Under langtidsstekingen lå noen baconskiver oppå brystet så det ikke skulle bli tørt. Varmen ble satt opp helt på slutten. For sikkerhets skyld delte vi den da og la den godt ned i krafta.
Så ble hanen satt til sides i jerngryta for å hvile mens grønnsakene flyttet inn i ovnen.
Som tilbehør lagde vi småstrimlet rotgrønnsaker, også krydret med salt, pepper og timian. Vi bruker gulrot, kålrot, pastinakk og ingerfærrot. Dette stekes på ca 200 grader til de er godt gjennomstekt og gjerne litt til, for vi liker det litt småsprøtt og det gjør ikke noe om noen tupper og strimler blir litt «vel» mørke. Det er sååå godt! Takk til han broren min som introduserte oss til akkurat denne miksen ovnstekte grønnsaker.
Mandelpotet ved siden av er en prikk over i-en.
Jeg glemte helt å ha på litt saus før jeg tok bilde av maten. Men til dette laget vi en brun saus av krafta som hanen langtidsstekte i. I tillegg kokte jeg opp en kraft av nakken til hanen. Jeg hadde oppi litt kyllingbuljong, laubærblad, fersk timian, hvitløk og vanlig løk. Kraft fra hanesteking og fra nakkekoking ble blandet til slutt før vi tilføyde litt brunsaus posepulver og noen dråper soyasaus. Vi kunne godt ha laget en jevning fra bunn av, men jeg synes det er helt greit å bruke posesaus i tillegg til egen kraft. Helt hjemmelaget, halvt hjemmelaget… Det der blir litt sånn annenhver gang.
Det ble nydelig! Sauserester og kraft ble frosset ned til neste gang.
Takk for maten :-D.
Hjemmelaget hane smaker fortreffelig, men det krever litt tid ja. Vi klekket ut tre kyllinger et år og alle ble haner (og middag). Det er ganske greit å spise dem når man vet at livet har vært godt. Oppskrifta di skal jeg spare. Det så godt ut.
Hehe – det var jo veldig uflaks. 100 % haner i en sesong har vi ikke hatt enda. Men mer enn 70% har vi vært oppe i, tror jeg. Og innen ett kull har vi såvidt jeg husker også fått bare hans og ingen høns (men da har det altså vært andre høner som har hatt hønekyllinger samtidig). Det er uforutsigbart det der.
Det blir mye god mat, men mindre med egg av det :-). Det verste er at man blir så innmari glad i hanene. Haner virker noen ganger enda mer menneskevennlig enn hønene. Så straks jeg begynner å bli ekstra glad i noen fordi de stikker seg ut på den gode måten, kan jeg være sikker på at det er en hane.
I hvertfall – denne oppskriften er noe som godt kan prøves! Hvordan lager du mat av dine?
Jeg har kokt dem i en gryte sammen med litt vann, en halv sitron, timian, salt, pepper, løk, et par gulrøtter og stilkselleri. Lar de koke et par timer før jeg fisker ut kjøttet, siler krafta og lager en ganske lys saus. Serveres med poteter/ris og grønnsaker til. Coq au vin er også godt. Fungerer flott til slike hjemmelagde slakt som er litt seigere enn de kjøpte.
Åh, det hørtes godt ut! Det skal prøves 😀