23. juni 2024

perfekt MØKKAvær (jordarbeid)

Noen gleder må man kanskje også være beite-pleier for å forstå. Men altså – i februar var det nesten helt perfekt møkkavær! Først var det god frost i bakken, lite snø og hestemøkka lå i fine, samlede og synlige klumper på beitet. Lett å vippe opp og begynne å samle i dunger.

Jeg har akkurat begynt å kaste frosne møkkpærer fra hestene bortpå papp som skal sørge for at det ikke gror så mye inn i det underfra når det blir vår.

Så tinte all snøen og den gamle skiten kom frem. Nesten like lett å samle opp utenom der det lå på gress, men det gikk der også.

Så kom resten frem og det var bare å etablere flere lange strenger å dunge i.

Jeg var der ute regelmessig og samlet noen trillebårlass. Etter noen lass verket muskler og ledd og jeg fikk litt balanseproblemer, så derfor stopper jeg etter en stund. Men også der var været helt perfekt, for det var stabilt lenge.

Resultatet blir renere beite til våren og etterhvert verdens beste kompostjord. Denne kan jeg trille ned i kjøkkenhagen som påfyll litt utpå sommeren.

Det føles rett og slett som at jeg er rik.

Jeg legger opp møkka i dunger som har en grei (1-1,5 m) bredde og så høy topp som jeg får til før det renner bort.

En veldig grei størrelse på dyngene.

Når det tiner, ramler det greit sammen og så er det bare å passe på at det blir passe med regn og tørke. For vått eller for tørt stopper komposteringsprosessen litt. Blir det pøsreng over lang tid kan man dekke til litt med f.eks. presenning. Blir det for tørt kan man vanne litt. Jeg pleier å ta det med ro og akseptere at det blir ferdig når det blir ferdig. Det vil ikke ta lang tid før dungen er full av meitemark og annet liv som omdanner møkka i rekordfart.

Nå de siste dagene har alt snødd ned. Men det er også greit for da får jeg hvilt igjen.

4 tanker om “perfekt MØKKAvær (jordarbeid)

 1. Kanskje jeg burde skaffe hester? 🙂 Synd jeg er allergisk mot pelsdyr. Har sett at det er en stall på andre siden av øya. Tror jeg skal prøve meg der en dag. Om de ikke bruker alt selv da. Utrolig lurt å legge det i stakker. Lett tilgjengelig og lettere å rydde beitet på den måten.

  1. Hei! Jeg har vært så oppslukt av å prøve det tekniske og få på gang nettbutikk (kommer snart) at jeg ikke har svart ordentlig på denne kommentaren, Camilla. Unnskyld!

   Det høres smart ut å høre med stallen om eventuell møkk. Jeg tipper fort at de har en del til overs og jeg håper det ordner seg for det er ypperlig jordforbedring. Prøv gjerne å få møkk uten så mye spon/flis. Jeg har ikke så mye erfaring med om den er vanskeligere å bruke med mye flis, men jeg regner med at den i hvertfall er annerledes enn om møkka er bare møkk. Det står en del om det rundt omkring på nett og forum. Jeg tror erfaringene er forskjellige og noen sier det er dumt med flis i mens andre opplever at det går helt ok 🙂

   1. Hei. Ingenting å unnskylde. Regnet med at du hadde litt å gjøre. Artig med nettbutikk og lykke til.

    Jeg har også hørt det med flis. Den bruker mye nitrogen når den nedbrytes. Selv bruker jeg flis med hønsemøkk og det går fint. Har tilgang på mye nitrogenrikt gressklipp så jeg skal nok få til å kompensere. Jeg får bare legge det i mange lag så går det helst godt. 😄

    1. Jeg bruker hønsemøkk og flis jeg også. Jeg tenker bare litt på hva jeg har oppi – som du sier – og på hvor jeg legger det :-D. Tenker som deg at det går helst godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.