Så er helgen snart ferdig og det er mørkt ute. Det har blåst surt hele helgen og det har vært så lite fugl på besøk i forhold til vanlig at jeg har valgt å ta uken før som telleperiode i stedenfor helgen.
Siden jeg har gjort det slik tidligere, har jeg vært forutseende og telt nå og da siden 19.1. som er da telleperioden kan starte om man vil. (Når du rapporterer ser du at du kan velge helgen eller uke mellom 19.1 og 3.2). Husk at om du ikke har rukket å telle har du fremdeles muligheten noen dager til!
Å rapportere slik en hel uke gir beste inntrykket av foringsplassen vår nå i januar. Og jeg føler på at det jo er nettopp DET man er ute etter med hagefugltellingen. Å få et inntrykk av hvordan det står til i hele landet på akkurat denne tiden. Da er det jo synd om det ser ut som om det nesten ikke er fugl her bare fordi det blåste akkurat i helgen.
Under ser du resultatene satt i sammenheng med tidligere år. Merk de to grønne feltene! Det jeg gikk glipp av ved å ikke bruke helgen var nemlig at det (like etter at jeg hadde rapportert) dukket opp to sjeldne gjester. En varsler – som jeg dessverre ikke rakk å ta bilde av og en bokfink hann!
Sukk…. Jaja, når jeg valgte en ukes rapportering fikk jeg i hvertfall med at det har vært veldig mange gulspurv i år. Og at det tidligere i uken var bjørkefink her.
Noen trender å spore i min hage?
– Det jeg vil trekke frem først og fremst er at det har dukket opp både bokfink og bjørkefink denne uken (selv om den ene kom utenfor telletiden). De er ikke vanlige her på vinteren og det blir spennende å se om det er mange trekkfugler som har overvintret i Norge i år. Det har i såfall gjerne med klimaet å gjøre.
– Og så er det mye gulspurv. Det er det største antallet jeg har registrert på denne tiden. Og jeg har en liten følelse av at det er noe vi kan komme til å se på trendene. Hva gjør at de kanskje har det bedre mon tro? Kan det være rett og slett foring med havre?
– Det ser også ut for meg som om det har gått bra med kjøttmeis og blåmeis i fjor, for det er gode antall av disse også. Det var flere områder som hadde fugleungedødelighet på disse i sommer pga varmen. Men det observerte jeg ikke her. Jeg tipper vi vil se distriktsforskjeller på dette.
– Det ser ut som om både dompap og grønnfink også har en oppgang.
– Stakkars småfuglene mine hadde da besøk av to rovfugler i dag. Men det er ikke noe uvanlig i spurvehauk-besøk i hagen. Varsleren er sjeldnere, men vi har hatt den innom i ny og ne så lenge vi har bodd her. Så dette kan jeg ikke tolke noe trend ut av.
Vi så ikke at noen ble tatt av rovfugl. En unnaflykter fløy seg på vinduet under jakta, men klarte seg. Man vet nesten ikke om man skal juble eller synes synd på jegerne. Jeg er glad det ikke er jeg som bestemmer i naturen.
—
Jøss så engasjerende denne tellingen kan være! Jeg elsker at det er en slik event midt på vinteren. Nå går jeg snart igang med å så for senere utplanting i kjøkkenhagen og så er det nok plutselig trekkfuglene og vår.
Jippy!
Men nå får vi nyte vinteren så lenge. Som disse gjorde da de satt i solnedgangen og ventet på at varsleren skulle pelle seg vekk fra foringsplassen.
For dere som ikke har sett varsler, legger jeg ved et arkivbilde fra tidligere besøk. Er den ikke vakker?
E
Her ble de kun 8 gråspurv og 12 byduer lørdag og motsatt dagen etter. Må bare huske å rapportere inn også.
Ja, det er en utfordring. Jeg har holdt på å glemme det 🙂