9. september 2024

Resultater fra hagefugltellingen 2017

Da har de nasjonale resultatene kommet – og som lovet legger jeg ut lenke: Hagefugltellingen 2017

Her er et lite sammendrag fra landsoversikten:
Det ble telt fugler i over 6800 hager og i år var det i gjennomsnitt 48,9 fugler per hage. Det er det laveste gjennomsnittet siden de startet fugletelling her i landet i 2008. Det er ca sju fugler færre per hage enn normalt. Og de har konkludert på samme måte som meg – nedgangen kan forklares med at man teller færre i hagen når vi nå har en uvanlig mild vinter. Da er det flere som ikke har behov for å komme på foringsplassen siden de finner mat i terrenget.

Når det er sagt, så virker det som om meisene er omtrent tilbake på normalen etter nedgangen i fjor. Det var få finker. Dette kan være både det milde været eller ha sammenheng med frøsetting hos de treartene de spiser frø fra. Dompap har et godt år. Arter som spiser på bakken (trost, gulspurv, rødstrupe) har det vært færre av i hagene enn vanlig. Dette kan også være fordi det ikke er så mye snø på bakken og de finner mat i skogen og andre områder.

Men når det gjelder gulspurven er de fremdeles usikre på om det er en reell (ytterligere) nedgang i bestanden eller om det er tilfeldige variasjoner i telling. Altså om de er borte-borte eller om de bare er andre steder og spiser. Det kan virke som om ikke alt er bra for gulspurv fremdeles.

Dette var jo noe jeg også funderte på. Her viste det seg at de dukket opp så snart jeg hadde ut rikelig med havre. Men ikke så mange som enkelte andre år lell. Og jeg ser at det er enkelte individ som virker reduserte i holdet.

Les mer om resultat fra den nasjonale tellingen ved å følge lenken på toppen av innlegget. HER er innlegget om mine egne resultater og tanker om dem.


Apropo «mine» hagefugler

Siden tellingen har gråspetten kommet tilbake. Og vi har hatt noen fine nye gjester: stilits og bjørkefink.

Her om dagen fikk jeg dessuten endelig observert en brunsisik i hagen. Siden den er en egen art her i landet (det diskuteres gjerne om gråsisik og brunsisik er den samme) er det dermed en ny art i hagen. Da er vi oppe i 61 arter innenfor hagegjerdene, art nummer 87 på gården

Brunsisik (Carduelis cabaret)
Jeg lærer meg for tiden forskjell på brunsisk og gråsisk. Og det er ikke lett. Når det gjelder kjennetegn på brunsisik vs grå, har jeg forstått det slik at det går på det generelle brune inntrykket, at vingestreken er brun og ikke hvit slik den er hos gråsisik, at nebbet er lengre? og ikke så trekantet som hos gråsisik. Det nevnes også at panneflekken er mindre rød/blassere evt mer oransje hos brunsisk. Men – dette er det andre som er flinkere på enn meg! Så jeg har sjekket ut denne på Fugl og ID (facebook). Og dette er altså en brunsisik (bildene er tatt av meg på vår foringsplass. Jeg har bare glemt å sette inn navnet mitt på dem)

Gråsisik
I dag kom det en hel flokk gråsisik. Jeg telte opp til 25 og det kan ha vært flere. Er det ikke vakre fugler?!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.