31. mai 2024

Rovfuglsikring av hønsegården

For mange år siden hadde jeg en drøm om et hønsehus som fungerte bedre og var mer lettstelt enn alle midlertidige løsninger gjennom årene. Nå er vi snart i mål med en permanent og god løsning og endelig har vi funnet en god løsning på sikring mot rovfugl.

Snart ferdig med hønsegården utenfor hønsehuset. Det gjenstår noen elementer og litt mer vegetasjon innenfor så hønene får litt mer å holde på med og mer skygge. Foreløpig fungerer noen kasser og presenninger som underholdning og solskydd.

Hønene er utsatt for rovdyr. Noen steder mer enn andre. Vi har vært heldige når det gjelder dyr som beveger seg på bakken, men vi har vært utsatt for rovfugl noen ganger.

De siste årene har vi kledd hønsegården med bærnett. Men DET har vært litt av en jobb.

Titalls små skjøre nett måtte sys sammen og hvert år hadde hønsegården litt varierende størrelse og dermed måtte vi tilpasse…. og tilpasse… Hvert år kom det til nye revner som måtte repareres og vi måtte sy hele greiene fast i gjerdet for den minste sprekk ville jo rovfuglen kunne finne,noe vi raskt oppdaget da vi prøvde å bare skjerme mot stup fra oven… Til slutt måtte vi sørge for at alt var sydd og skjøtet stramt nok til at småfugl ikke hang seg fast. Det var nesten umulig å få det tett nok til at ikke noen av de små kom seg inn og da dunket de mot nettet for å komme seg ut igjen. Det kunne ikke være noe å sitte fast i noe sted da.

Og SÅ kom snøen. Var man riktig heldig kom den en dag eller uke etter at man hadde fått det opp på våren… Ganske garantert kom det gjerne en dag eller uke før forventet på høsten og så revnet hele greiene.

Og så kom selvfølgelig snøen… gjerne i mai.

Så fant jeg et tips på et forum om en type nett som de selger til å ha over rundballene for å sikre mot hakking fra fugl. I år fikk vi bestilt oss ett og det ble montert tidlig på sesongen.

Jeg må virkelig si meg kjempefornøyd med dette. Man kan bestille etter mål. Prisen var helt grei, noen hundrelapper for mer enn vi har brukt her. Det kan klippes. Men, og det er et absolutt må-må synes jeg, det må sys eller smeltes sammen på endene for det rakner. Og masse lange tynne plasttråder vil vi IKKE ha i naturen. Det er åpenbar fare for småfugl og andre dyr.

Den er solid og har god elastisitet. Men vi oppdaget også at slikt som stakk opp, selv en avrundet staur, vil kunne revne det hvis nettet beveger seg mye i vinden. Det er laget på en måte som gjør at om det blir en rift på feil måte rakner det avgårde. Vi fikk en rift, men heldigvis en litt rufsete en så det raknet ikke langt. Jeg sydde det sammen fort og greit. Det ble ikke vakkert, men det skal festes i vertikale støtter etterhvert så det vil bli så godt som skjult. Våre provisoriske foreløpige staur til å holde det litt oppe, har nå fått polstring som nettet glir på.

Dette er altså også ett nett som må festes godt. Det må etter min mening alle, siden løse folder og hengende lapper kan bli en felle for små venner.

Vi valgte å skru på lister for å feste nettet til gjerdeelementene. Slik kan vi lett ta det opp og ned mange ganger og det går fort å sikre at det ikke er noen glipper hvor små fugler kan forville seg inn.

Det er viktig å tenke på at enkelte fugler og små dyr kan finne på å klatre eller fly opp på nettet og så gå rundt oppå der. Kattene jeg hadde før brukte bærnett som hengekøye. Hvis nettet da ikke er godt festet, vil de finne sprekker de kan slippe seg ned i. Inntil taket her (se bilde under) vil f.eks. bare tyngden av dem kunne strekke det langt nok ned til å komme seg inn hvis det ikke er et godt spenn og tett mellom krokene. Kanskje kommer de seg ikke ut igjen, men om man kommer ut til en ranet hønsehus er det liten trøst at luringen fremdeles sitter inni der.

Det beste av alt er at nettet nok tåler litt, så om snøen kommer litt brått på så revner det ikke med det første. Til høsten er det dessuten lett å ta ned da listene løsnes og så kommer det ned i ett stykke.

Nettet bestilte jeg hos Felleskjøpet. Jeg målte opp gården og bestilte ett på 8×30 meter. Da har jeg vel dobbelt så mye som jeg trenger i tilfelle jeg roter det til med det første. Nettet var ikke å finne på nettbutikken eller i annonseblader, så sjekk med din nærmeste FK butikk.

(dette er ikke en sponset artikkel).

3 tanker om “Rovfuglsikring av hønsegården

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.