23. juni 2024

SÅr så smått i august

Når det står både her og der at dette er tiden for å så enkelte grønnsaker, så prøver jeg vel det. I dag har jeg sådd fire forskjellige sorter.

Jeg tok opp ruccolaen som øyeblikkelig gikk i stokk da jeg sådde sist. Den fikk hønene kose seg med. Jeg har latt den stå så lenge fordi det har sett ut til at en del utøy har likt dem spesielt godt og har holdt seg der. Dermed har kanskje noe annet blitt spart en stund.

Men altså – enkelte sorter trives ikke på vår evt sommeren og går lett i stokk, dvs begynner å blomstre og blir dårligere på smak. De skal være bedre å så nå.

Jeg sådde spinat ved siden av den gamle spinaten som jeg går og spiser av tross at den småblomstrer (Innhold: K- og A-vitamin, protein og flerumettede fettsyrer. Kilde: iForm. Se lenke nederst).

Så ryddet jeg litt i kassa med vintersalat (Innhold: Vitamin C og B6 samt jern. Kilde: iForm). De kalles også feltsalat. Jeg høstet et par bunter. Så i dag ble det vintersalat på frokosten. En god liten bunt på hver brødskive med salami. Det er SÅ godt!

Der det var tomt sådde jeg ruccola (Innhold: En lang rekke bioaktive komponenter. Kilde: iform) og isbergsalat (Innhold: C-, E- og K- vitamin samt folat og mineralet kalsium. Kilde: iform).

I den tredje halve kassen som sto ledig sådde jeg kinakål. Altså en kål og ikke en salat selv om vi ofte bruker den som salat. Den er også en god kilde til C-vitamin og ikke minst fibre.

Alt ble sådd i en stor flate for jeg regner ikke med å få store planter. Men jeg håper å få masse småblad å spise av utover ettersommeren og høsten.

Jeg ser at jeg nok godt kan prøve meg på å så litt mer vintersalat. Blant de jeg har står noen og blomstrer. Og jeg mener jeg leste et sted at de kan spre seg selv. Det er jo flott. Men kanskje jeg kan styre litt også og se om jeg får noe å plukke på vinteren.

» Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert» (Sitat Pippi, Astrid Lindgren) føles som det begynner å bli en del av hverdagen. Det er så gøy å lære av egen erfaring. Tenk for en gave å få prøve nye ting!

Salat er veldig sunt. Mye mer enn hva i hvertfall jeg tenker over. Her er en lett liten oversikt fra iForm som jeg har refert litt til lenger oppe i innlegget: Salat er sunnere enn du tror.

3 tanker om “SÅr så smått i august

  1. Kanskje jeg skal hive meg rundt og høstså? Har jo både frø og bed klar. Nå som jeg er hjemme etter over en måned på sommerstedet har jeg jo tid.

    1. Go for it! Jeg funderer litt på gulrot også. Det er lovlig sent. Men om de bare blir lillefingerstore før vinteren, så er det masse godis i det. I fjor spadde jeg jo i jorden frem til jul. Kanskje, kanskje…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.