31. mai 2024

Snart vintersådd

I går gjorde jeg klar tre pallekarmer til vintersåing. Flere typer frø tåler godt å bli sådd nå. Da sparer jeg meg litt arbeid til våren og plantene får mulighet til å komme i gang når det passer dem og ikke avhengig av meg annet enn til å passe på fuktighet.

Jeg begynte egentlig jobben i fjor (se innlegget 10 vårforberedelser som kan gjøres på høsten) , da jeg fylte i jord med bokashi i flere karmer. Jeg ser jeg har hatt besøk av mus i et par av dem, men det er nok lenge siden bokashien har blitt jord nå og jeg satser på at musa er borte.

Nå gjenstår å passe på at påfylljorda mi ikke er frossen og så er det bare å gå ned og legge på litt jord, så og lukke lokket. Jeg skal legge på snø under lokket når vi nærmer oss våren litt mer. Og ikke minst når vi FÅR litt snø å legge på.

På verkstedet ligger det klart til å bygge et lokk til som skal over to pallekarmer. I år satser jeg på en skikkelig tyvstart på våren. Med mindre jeg tar feil om musa og hun fremdeles holder til rundt der. Da får hun masse deilig frø å spise opp. Humre.

Siden jeg ikke klarer å bestemme meg før i siste liten, skal du få høre hvilke frø jeg sår etterhvert.

Aktuelle sorter jeg har lyst å vinterså i pallekarmene er:

 • gulrot
 • pastinakk
 • ruccola
 • spinat
 • salat

Og så skal jeg etterhvert så enda flere sorter i plastbokser. Det blir et eget innlegg etter hvert.

3 tanker om “Snart vintersådd

 1. Jeg hadde også planer om det samme, men har ikke fått tak i nok jord. Den pallekarmen jeg hadde planer for ble bare halvfull og siden jeg bare bruker torvfri jord ble det dyrt å kjøpe. Kun småsekker igjen på butikkene siden i sommer.

  Satser på å være først på Felleskjøpet til våren. Da kjøper jeg et hengerlass med store sekker. Klarer ikke vente på å lage nok jord selv. 🙂 Må uansett ha «et tonn» klar om et års tid.

 2. Det er første året jeg føler jeg er nogenlunde nok forsynt med jord. Det er en utfordring det der.

  Jeg har ikke vært like flink som deg og kjøpt bare torvfritt er jeg redd. Men jeg har fyllt karmene med egenprodusert jord nesten til topp og skal drysse på kjøpejord bare øverst. Så jeg har ikke så stort forbruk av kjøpejord. Dessuten resirkulerer jeg mye av jorda som ble brukt til innesåing i fjor. Det blir litt sånn gylden middelvei på vei mot å være forhåpentligvis helt selvforsynt også med «rett» såjord midt på vinteren.

  1. Jeg har brukt masse jord med torv i byhagen, men irriterer meg over at den aldri blir kompostert og at den tørker for fort. Når topplaget tørker må jeg stadig rote litt rundt mellom plantene for at regn skal kunne trenge nedover. I tillegg er det jo greit at myrene får ligge i fred der de er. Såjord uten torv har jeg ikke funnet, men etter hvert kan jeg jo lage min egen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.