31. mai 2024

snikende Vår i hagen og kjøkkenhagen

Det har vært bare snøvær, surt og vind i det siste og jeg har lengtet SÅNN etter vår. Det jeg ikke har fulgt helt med på er at den har kommet. En rask tur i hagen i dag så fant jeg både rabarbra- og blomsterknopper.


I år gjør jeg slikt som jeg ikke kan. Jeg vintersår.

Plastkassene skal fungere som drivhus og skal helst stå i skygge, så jeg har jukset til litt ved å sette dem nedi pallekarmer og bak et glissent gjerde. Jeg får følge med på om det blir bra nok.

Så har jeg fått satt på drivhustopp på tre pallekrager hvor jeg skal vinterså gulrot og vårsalater.

Jeg er spent på om noe av dette er så vennlig at det kommer opp av jorda og overlever alle de svingningene i temperatur som kommer til å komme. Men gjør det ikke det, så skal jeg jo uansett så direkte lenger utpå våren. Jeg har spart frø til senere såing så jeg ikke egentlig «trenger» at denne sådden lykkes. Men jeg bare MÅ prøve! Det føles tidlig å begynne, men som vintersådd er det faktisk sent. Spennende.

Resten av kjøkkenhagen får bare få stå og vente og godgjøre seg til senere såing og setting. Snart må jeg fortsette å kverne kvist. Jeg ble langtfra ferdig i fjor.

Luftløken kommer allerede :-).

Jordbærplantene skal snart ryddes frem etter å ha vært beskyttet mot rådyr. Her blir det en balansegang. Jeg må rydde det raskt nok til at ikke tildekkingen skader plantene og sent nok til at de ikke lenger er fristende for rådyr…


De har prøvd å grave den frem flere ganger i vinter. De er vakre små tyver, så det var nesten med dårlig samvittighet jeg dekket til. Nå som jeg finner jordbærplantene nedi der igjen er jeg jo imidlertid glad jeg gjorde det

Det viktigste nå er å gjøre ting litt etter litt etter litt… Spare krefter og la ting få bli så rotete og sent eller tidlig og kaotisk som det vil. Bare ha det moro og ikke ha for høye ambisjoner. Er det noe som er sikkert, så er det at sommeren kommer og vips er det grønt over alt. Enten det er ugress eller grønnsaker vil det bli liv 🙂

7 tanker om “snikende Vår i hagen og kjøkkenhagen

 1. Her nord er det bare elg som forsyner seg av slikt. Litt heldigvis og litt dessverre. Rådyr er så fine.

  1. Ja, de er virkelig vakre! Små og nette og spretne :-). Her forsyner elg seg også, men helst av frukttrærne. Så lenge trærne tåler det, får vel jeg også tåle det.

   1. Ja, det er noe med å glede seg over de ville dyra også. Det veier opp for irritasjonen. Et år plantet jeg en masse blå sommerblomster i et bed i hagen. Det blomstret bare mindre og mindre og plutselig oppdaget jeg synderen. Det var ei kråke som plukket blomstene og gjemte dem. Sikkert noe han likte. I ettertid husker jeg jo historien om kråka, men alle sommerblomstene har jeg jo for det meste glemt. Det handler om å spare på minner.

    1. Åh, men noe så nydelig! Kråka og de blå blomstene!! Skjønner jo også at det er frustrerende. Ei venninna har lignende problemer i hagen, der de napper opp planter. Her hos meg spiser skjærene opp jordbæra og stjeler hønseeggene :-). Jeg beskytter litt og unner dem litt. Har man noe fint, så skal man jo dele :-D.

 2. Det er en av de store gledene i livet :-).

  Og så har man rett til å bli sur om den man deler med tar alt sammen … hehehe. Men det er jo en annen diskusjon. Jeg går og ser på i dag at jeg må igang med å bygge grinder snart. Foreløpig er det ikke mye å stjele i kjøkkenhagen, men det skal det jo forhåpentligvis bli. Og det trenger jo ikke være autostrada rett inn dit for alle jeg potensielt kan dele med.

  1. Gjerde kan nok være lurt. Der vi har kjøpt sommerhus, og jeg skal bygge stor kjøkkenhage, har det ikke vært noen langbente tyvradder, frem til nå. Nå er det plutselig observert elg. Varierer litt mellom 1 og 4 og noe usikkert om det er de samme dyrene. Spesifikt vet jeg om en okse og to kuer med kalv. Begge kuene er tilsynelatende drektige så det spørs om ikke det etablerer seg elg på øya nå. Da får det bli gjerde hos oss også, men det er vel bærbuskene om vinteren som får gjennomgå mest. Sommerens kjøkkenhage blir vel neppe så besøkt når skogen gir tilstrekkelig mat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.