23. juni 2024

Stakkars sensommerhagen har blitt ignorert

Gresset gror, blomstrene visner og ugresset bugner. DET er også en helt vanlig sensommerhage. Mye vanligere enn vi tror, tipper jeg.

Og det er tid for å se litt på hva som mangler. Foruten krefter til å klippe plen, luke og flytte på stauder, ser jeg at jeg trenger flere sensommer og høststauder så jeg kan unngå denne nedetiden.

Det skal være fullt mulig å ha en bugnende hage nå også.

Det er bare å «springe» på nett og hente inspirasjon. For den finnes det plenty av. Moseplassen har god fokus på høstplanter. Og innlegget 50 høstblomstrende stauder for H7 er blant innleggene som er midt i blinken for oss her i Selbu.

Her er et lite glimt av min hage. Jeg kan jo løfte frem de få høststaudene jeg har, først og fremst.  Som hestemynten. Jeg har hatt den røde et par år og den «blå» er ny i år. Den trives tydeligvis godt for den blomstrer rikelig. Disse staudene håper jeg sprer seg.

hestemynte blå 2 hestemynte rød 2

hestemynte blå hestemynte rød

Den ene løytnantshjerten min trives mye bedre enn der den sto tidligere. Så jeg tror jeg skal flytte ned den andre også. Se – denne blomstrer så vidt fremdeles.

løytnantshjerte

Og pyntegresset er like vakkert hele året.

pyntegress

Det er ikke mye mer som pynter opp for tiden. Hagen er et hav av grønt hvorav det meste er ugress. Jeg har ikke fått ryddet skvalderkålområdene enda heller. Men det er da også greiest å gjøre den jobben på våren før røttene setter seg. Jeg har brukt sommeren til å sanke aviser og annet jeg kan bruke til tildekking til våren.

ugressområde

Og så er det de plantene som ikke har blitt store nok til å være slående enda. Men de ER jo her. Og søte er de.  Alunroten blomstrer.

alunrot blomstrer

Bjørnebæra har overlevd. De er egentlig ikke tålelig nok for vår sone, så jeg er glad den i det hele tatt lever. Men den har ikke blomstret og derfor ikke fått bær i år.

Her ser man hvorfor den ikke trenger å være bare velkommen hvorsomhelst. Jaiks – som den stikker. Men spredning er jeg nok ikke så redd for her i gården.

Bjørnebær

Dessuten er jo slike «vanskjøttede» sensommerhager fulle av små vakre visne frøkapsler.

hagekunst
Men sånn generelt – vi er hagelate. Til og med humlene sovner i hagen for tiden.  Denne sitter på en scabiosa og dormer.

hagelat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.