23. juni 2024
Hage / Mat

stekte blomster av hvitløk

Vi er – som mange andre – egentlig litt trege på å endre vaner. Men stekte blomster av hvitløk tror jeg blir en ny liten lekkerbisk vi kommer til å glede oss over i fremtiden. Vi spiste opp alt fra årets avling i ett måltid. Humre – at det var SÅ godt kan man vel virkelig ikke klage over!

Jeg høstet inn toppene og la dem løst i kjøleskapet litt for mange døgn før vi fikk tilberedt det, så det grønne begynte å visne. Men lagt i en pose skal disse toppene ha svært lang holdbarhet. Jeg fjernet det meste utenom selve blomsten. Om det var ferskere kunne vi latt den lange toppen være med i stekepanna.

Disse toppene er fra hardneckhvitløken Unikat.

Jeg har vært usikker på når jeg skulle høste det. Det var godt med en slik fylde som dette så det ble litt i munnen. Men slik jeg forstår det vil planten bruke mer energi på løken nede i jorda om man høster den tidligere. De vil også være litt mildere. Et sted har jeg lest at man kan høste det når stengelen med blomsten har laget en ring. Jeg har ikke noen gode bilder av dette, men får heller poste det jeg har (litt ute av fokus) så dere ser hva jeg mener. Slik var de nesten en måned før vi høstet dem.

Vi valgte en litt røff tilberedning, brukte både smør og olje og stekte det mørkt og ganske… ja, la oss kalle det rustikt, humre. Det er akkurat slik vi liker det.

Stekt godt var de – selv så sent i veksten – mer dempet enn selve hvitløken og de fikk en nydelig rundt smak. Likevel med tydelig hvitløksmak. Rå var de imidlertid blitt vel kraftige til å spise direkte For meg i hvertfall. Jeg gleder meg til å smake en tidligere høstet topp til neste år og kjenne på hvordan de er når de er enda mildere.

Aller best ble det slik vi serverte det, med stekte godt krydrede staver av knutekål, stekt lett saltet palmekål(svartkål) og honningstekte små nypoteter. Det ble rett og slett fantastisk. Vi hadde kjøtt ved siden av, men igjen så kunne dette godt serveres som eget måltid.

4 tanker om “stekte blomster av hvitløk

  1. Jeg har prøvd hvitløk flere ganger, men hos meg vil den liksom ikke vokse. Men luftløkblomster kan jeg jo prøve. 🙂

    1. Luftløkblomsten er ganske raskt en løk, er den ikke? Jeg funderte på pipeløkblomst. Det må det jo også gå an å prøve :-D. Moro! Men så rart at det ikke vil vokse hvitløk hos deg. Setter du dem på høsten, og så sent at de ikke rekker å begynne å gro før frosten kommer sånn at de kan begynne på våren? De liker en frostperiode før de spirer.

      1. Det er nok mitt slurv som er grunnen. Kanskje også plantematerialet. Pipeløk har jeg, men luftløken må nok tas akkurat på rett tidspunkt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.