21. april 2024

10 vårforberedelser som kan gjøres på høsten

Høstarbeid i hagen handler mye om å høste, men det handler også mye om å forberede våren. Både i fjor og i år tenkte jeg at DENNE høsten skal jeg rekke å gjøre mye mer! Så gjenstår det å se hva jeg får til.

Her er 10 punkter med ting jeg har lyst til å gjøre ute før vinteren:

Høste inn frø fra av egne planter
Det er stooore mengder blomsterfrø å høste i år. Hva skal jeg med så mye blomsterfrø, kan man tenke. Vel, blomkarse og ringblomst er utrolig vakre, de kan spises, de blir grønnmasse til å gjødsle med etter at sesongen er over og dessuten okkuperer det steder som ville blitt dekket av ugress om de ikke var der. Så jeg tenker at her er det bare å kjøre på.

Vaske potter til vintersåing inne
Dette er en sånn greie man kan gjøre ute og inne. Men spesielt hvis pottene er fulle av rusk og rask er det greit å ta hovedjobben ute. Rigg opp med en stor balje lunket vann og hageslangen. Og så er pottene både sunnere (mht utøy f.eks) og koseligere å så i på vinteren.

Sette løker
Å sette løk er bittelitt kjedelig, men løk på våren er det liiiite av her i gården så i år tar jeg et krafttak. Løken skal helst ned ganske raskt etter at man får tak i dem og de skal helst kjøpes ferske. Hvitløken skal også ned nå på høsten, men den venter jeg med å sette til litt nærmere frosten.

Forberede for vintersåing i pallekarmer og smådrivhus
For å kunne så på vinteren er det nødvendig å ha det nogenlunde klart der man skal så, for midt på vinteren er alt frosset og kanskje nedsnødd. Å få jorda glatt om den er klumpete eller luket hvis det er ugress, er stort sett umulig. Jeg har en liten liste:

 1. Gjøre klar pallekarmer for såing der jeg vil ha dem
 2. Fylle godt med jord, gjødsel og evt kalk eller annet som trengs
 3. Dekke så dyr ikke graver opp (spesielt hvis det er bokashi i)
 4. Gjøre klart til evt lokk for å lage drivhusvirkning
 5. Ha noen sekker jord inne som er tinet og kan strøs oppå når jeg har sådd midtvinters.

Bedene jeg skal vinterså i får ha naken jord når frosten setter inn så jeg skal slippe å slite med å fjerne noe som sitter fast i jorden. Kasser jeg skal så eller plante i så snart jorda har blitt varm, dekker jeg med avispapir og halm. Disse «lokkene» kan jeg fjerne før jeg tar i bruk kassene om jeg vil.

Stelle opp bed til såing og planting på våren
Denne jobben kan gjøres på våren, kanskje bortsett fra et par rader som er klar til de tidligste plantene. MEN om jeg får gjort det med en gang, blir det SÅ mye lettere til våren. Ca sånn gjør jeg:

 1. Dekke plen som skal bli bed eller rense jord i gamle bed for ugress
 2. Fylle på med jord, gjødsel og evt kalk eller annet som trengs
 3. Dekke så det ikke kommer til ugress, så ikke det vaskes ut og for at materiale som skal kompostere og gi bedene næring kommer igang med en gang.

Gjøre klart duker til kålplanter
Et arbeid som passer sent på høsten når det er for kaldt ute, men ikke enda for kaldt på verkstedet, er å bygge småtteri som man trenger til våren. I år håper jeg å få laget rammer med insektsduk for kålåkrene mine. Jeg har kjøpt duker på ikea som skal være egnet og må se om jeg trenger flere. Det er rom får å gjøre det bedre og lettere enn i år for de bedene hvor plantene vil bli veldig høye. Resten kan jeg bruke buer på igjen.

Dekke ugressområder hvor jeg ikke har planene klare
Verdens kjeeeedeligste jobb. Spesielt fordi det aldri monner så lenge av gangen som man gjerne vil. Men her i hagen må det til hvis jeg i det hele tatt skal finne frem til jorda gjennom alt ugresset. Så i høst og til våren er det bare frem med aviser, duker, papp, halm, ull og annet jeg kan dekke jorda med for å holde ugresset nede lenge nok til at det trekker seg litt tilbake.

Og om jobben er kjedelig og evig så er likevel resultatet morsomt. For det ER gøy når en skvallerkål-side ser ut som dette en stund. Ugresset har litt konkurranse når det skal trenge seg opp gjennom dette.

Samle og evt bearbeide dekkemateriale
Jeg håper å få til en tur til kysten og hente tang en gang. Kanskje i høst? Dessuten har jeg fått godt med ull. Men eh… det viste seg å ikke være så lett å bruke ull som jeg trodde. For nå har vi unghund i hagen og det blir ull absolutt OVERALT. Her må jeg nok tenke litt alternativt. Ellers er det en fin tid å samle materiale som det finnes rikelig av nå. Jeg har bestilt fermenteringsvæske for å forsøke å forbedre komposteringen. Det blir spennende.

Sile såjord som jeg lagrer i sekker inne
Såjord skal for mange planter helst være litt mager. De har nok energi i frøet til å klare seg en stund. Andre planter vil gjerne ha næringsrik jord helt fra begynnelsen. Men for de som liker litt mager jord er gammel «brukt» jord ypperlig. Såjord skal være litt finfordelt og ikke ha mye kvist og materiale i seg. Man kan sile litt jord av den fra gamle bed ute. Man kan også – som jeg har gjort i år – spare jord fra planter som ikke kom seg eller fra ompotting og sile og stelle den. Såjorden lagrer jeg i sekker inne. De kan jo godt lagres ute også, bare man tar det inn tidlig nok til at det tines og får en god temperatur før bruk.

Fikse opp ganger og bedkanter
Å ta spaden og rette opp bedkanter er en veldig tilfredsstillende jobb. Jeg graver en liten «grøft» rundt så vegetasjon ikke står helt inntil bedet. Slik blir det litt vanskeligere for ugress å invadere bedet. Jeg gjør det samme rundt pallekarmer og langs ganger. Jorda jeg får til overs kaster jeg der jeg evt skal dekke for å drepe alt gress og ugress og så plante eller så oppå.

4 tanker om “10 vårforberedelser som kan gjøres på høsten

 1. Enda et godt og praktisk innlegg som jeg får nytte av. Alltid hyggelig lesing! Jeg hadde en plan for vintersåing her også, men jeg mangler jord i alle karmene. Ikke er det mulig å få kjøpt torvfri jord og alt jeg kan grave opp er fullt av ugressfrø. Må kompostere mer. Potetene har vokst under gressklipp i år. Skal sørge for å være bedre forberedt til neste år. 😄

  1. Jeg har bygget en god del jord i karmer ved å legge nedi jord med ugress og til og med tuer med plen, og så dekket det ordentlig så det ikke kommer til lys. Også på kantene så det ikke gror ut sidelengs. Det har foreløpig sett ut til å være vellykket, men det gjenstår å se om noe plutselig kommer nedenfra og tar over hele greiene. Og det funker ikke noe godt mot enkelte ugress, som skvallerkålen.

   Jeg har så mange kasser at jeg må ta snarveier for å fylle dem på noe vis. Imens det blir jord inni der, topper jeg med litt jord og sår eller planter noe som ikke trenger å gå så dypt 🙂

 2. Jeg har ikke tatt sjansen med gresstuer, men jeg pleier å legge litt jord på toppen og så om våren. Nå får jeg bare være tålmodig. 🙂

 3. Tilbaketråkk: Snart vintersådd |

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.