31. mai 2024

Tid for fuglefett

Jeg er godt i gang med foring av fuglene og lager fett»boller» som aldeles ikke er boller, men siler fulle av fett med fuglegodis i.

Jeg bruker saltfritt fett som Melange (typen uten salt og melk IKKE vanlig Melange), Flott og Delfia. Siden alt begynner å bli så dyrt kjøper jeg mest av den rimeligste av fett-typene. Jeg koker det ikke opp, men smelter det i mikrobølgeovnen. Jeg tar ikke så mye i bollen av gangen og setter det bare på lenge nok til at det smelter, så jeg unngår at fettet begynner å sprette der inne. Hvis man vil unngå fettsøl kan det lønne seg å legge f.eks. et matpapir over bollen.

Så har jeg fuglenøtter, solsikkefrø med eller uten skall, havre til hest (ikke så mye) og lettkokt havregryn evt annet jeg har av frø som passer til fugler i en bolle og heller over fettet. Hvis jeg har andre saltfrie nøtter f.eks. mandler, hakker jeg det i en blender før jeg har det oppi. Pass på at ikke nøttene er så gamle at de har blitt dårlige. Fugler tåler heller ikke dårlig mat.

Jeg blander det så det akkurat er nok fett til å danne en hinne over frøene når jeg klapper til.

Deretter setter jeg den store bollen ut i kjøla til den stivner passelig. Jeg setter en bolle eller noe på toppen så ikke det lander noen ivrige fugler i varmt fett. Fra før har jeg vasket godt fjorårets utstyr og desinfisert det med sprit som er godt skylt av.

Før det har stivnet så hardt at det er vanskelig å ha med å gjøre begynner jeg å skuffe fettet over i (siler som jeg har kjøpt på bruktmarkeder). Da er fettet ofte stivt og hardt mot kantene av bollen og neeeesten rennende i midten. Så lenge jeg tar meg litt tid, så renner det ikke rett ut av silene. Tar man det til rett tid er det greit å gjøre det inne på benken.

Grunn til at jeg bruker siler er at de ikke samler vann i mildvær så jeg synes det blir renslig og greit. Og jeg kan henge dem «rettveien» så mange får til å lande på dem på en gang.

Deretter henger jeg silene i trærne. Noe av fettet tar jeg alltid og kliner på trærne for blant annet trekryperen. Meisene liker også dette godt. Og det er alltids noen som nyter det som blir sølt på bakken…

2 tanker om “Tid for fuglefett

  1. Kjekt! Vi bruker fett»kuler» på hytta. De varer lenge om det er et par uker til neste gang vi kommer. Jeg lager dem i gamle kakeformer, også kjøpt på bruktbutikk. De som har hull i midten. Henger dem opp i tau og da henger de sidelengs uten å samle vann. Har en sil også som jeg fyller om jeg lager mye på en gang. Det tipset hentet jeg fra deg for flere år siden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.