30. mai 2024
Hage / Mat

tomater tross Ugressgift

Det er midt i september og tomatene begynner å modnes. Det er mitt første år med tomater og alle tomater mottas med undring og glede. Men veien hit ble litt vel lang og humpete. Plutselig ble alle de fine plantene mine aldeles forkrøplet – helt i begynnelsen av sesongen.

Mitt først år med tomater
Jeg har aldri dyrket tomater før og gledet meg veldig til å gjøre det i år. Jeg kjøpte to sorter, SuperSweet og Tiger, begge er små tomater og jeg håpet det skulle gjøre det lettere å rekke å få dem modne i løpet av sesongen. Jeg sådde dem i midten av februar for å være ute i god tid og ordnet drivhuset så jeg kunne sette dem ut når det ble tid for det.

Gift i gjødsla!
De vokste som juling og ble sterke planter. Inntil jeg begynte å gjødsle dem med flytende økologisk gjødsel. Til å begynne med gikk det bra, men så begynte de å vise tegn på at noe alvorlig galt var på gang. Etter å ha googlet og snakket med folk på facebook forsto jeg at de høyst sannsynlig ble skadet av sprøytemidler fra den økologisk gjødsla jeg brukte. Jeg sluttet øyeblikkelig å bruke den, men da var skaden allerede skjedd.

Plantene krøllet seg, ble tynne og forkrøplede og sluttet mer eller mindre å vokse. Kontrasten fra da de var friske og fine var ekstrem. Skadene kom i april/mai en gang, da det burde begynne å komme blomster og tomater. En eneste plante hadde et par små tomater. Men den stoppet også der – i mange lange uker.

Jeg klaget til kjeden som hadde solgt meg gjødsla. Og jeg spurte om hva jeg skulle gjøre. Svarene fra kjeden handlet mest om at det ikke var noe galt med deres gjødsel. Og de ville i hvertfall ikke erstatte noen skader. Jeg kunne få levere inn flaska og få igjen for den, hvis jeg ville. Men da måtte jeg reise til butikken først.

Mine planter var ikke de eneste som var rammet av dette. Over hele landet og i våre naboland hadde mange opplevd det samme og det var ikke første gang. Flere fikk slike skader også i fjor. De mistenkte giftstoffene var klopyralid og aminopyralid og det var flere såkalte «økologiske» gjødseltyper som ble mistenkt. Det så ut som det fulgte enkelte serier/batch, noe som tydet på at det kom fra enkelte råvarer som f.eks. dyregjødsel. Både hobbydyrkere og profesjonelle var rammet. Prøver av forskjellige typer gjødsel ble til slutt sendt til analyse fra de forskjellige kjedene.

Noe kunne kanskje reddes?
Mens saken gikk sin gang bestemte jeg meg for å se om jeg kunne få noe ut av noen av mine planter. Det var uansett for sent å så på nytt og få en god sesong ut av det. Hva ville skje etterhvert som de ikke fikk mer av den mistenkte gjødsla?

Jeg begynte med å klippe ned alt som var forkrøplet, for det var tydelig at det ikke ville bli noe ut av de stengler og blader. I juni satte jeg ut beskårede planter og avleggere/tyver av skadede planter. Alle planterester og potensiell forurenset jord ble kastet i søpla så jeg skulle være sikker på at jeg ikke fikk gift i jord jeg senere skulle bruke til noe annet. De mistenkte stoffene brytes ned svært sent og kan skade videre i lang tid.

Mine stakkars «planterester» fortsatte å komme med krøllede, misformede blad som jeg beskar og beskar. Jeg vannet, kalket og gjødslet med annen gjødsel. Når det dukket opp rene tyver, tok jeg disse igjen som avleggere, satte dem i vann så jeg fikk røtter og plantet dem. Planter som ikke kom seg, kastet jeg. Slik begynte jeg egentlig på nytt flere ganger.

Jeg fikk også tak i noen rene planter på plantebyttedag som jeg lot vokse opp i et eget bed i drivhuset.

Jeg beskar eller «laget» nye planter til jeg sluttet å se skader av plantegift. Til slutt hadde jeg relativt greie planter som enten var
1) skåret hardt ned og hadde kommet opp igjen fra sitt opprinnelige rotsystem med en gren/tyv utvalgt som ny hovedstamme
2) tyv som er tatt som avlegger av en skadet plante (altså ny rot)
3) tyv av tyven fra en skadet plante (altså to ganger ny rot)
4) nye fra plantebytte.

Det tok selvfølgelig da tid før plantene ble kraftige nok til å sette blomst og tomat. Men etter godt stell, masse lys og gjødsel og altså hard beskjæring eller ny-rotsetting så ble de store og flotte.

Under ser du bilder fra drivhuset i juli (til venstre) og så nå, litt uti september (til høyre). Nå må jeg bøye meg for å komme inn. Så når de først begynte å vokse, skjøt de fart. Videre krølling av blad stoppet stort sett på slutten av midtsommeren.

Tenk hvor flott sesongen hadde blitt om jeg ikke mistet alle de første ukene!

Denne første gang med tomater har vært litt av en reise fra spenning til raseri og skuffelse og så over i innbitt arbeid med plantene for å prøve å berge noe. Nå går jeg ENDELIG og plukker tomater og putter dem rett i munnen.

Men alt merarbeidet, all den frustrasjonen har vært trist og det har vært en ren økonomisk kostnad i dette som jeg synes er sur. Og nå er det langt på sensommeren. Hva med alle tomatene som ikke rekker å modnes?

Jeg kommer til å prøve å ettermodne dem i vinduskarmen. Men jeg gleder meg til neste sesong der jeg kan begynne på ny frisk.

Var det gift i økologisk gjødsel da?
Jeg har ikke hørt noe personlig enda tross kjedens forsikring om at vi som kunder skulle få beskjed så snart de visste noe. Derfor kan jeg jo ikke si med sikkerhet hva det var i «min» flaske. Skadene er imidlertid så typiske at det ikke egentlig er noe tvil. Jeg vet at resultater foreligger og synes det er på tide at de sender det til kundene sine.

Og du… gå gjerne inn på lenkene og les litt om hvorvidt man har lov å selge såkalt økologisk gjødsel i Norge. Her er det så mye galt å peke på at man blir helt matt.

NIBIO skrev den 9. september: Høyt innhold av ugrasmiddelrester i plantenæring godkjent for økologisk dyrking. Denne sommeren har hobbydyrkere både i Norge og Sverige opplevd at tomat- og agurkplanter som skulle blitt store og kraftige, har blitt stående og sture med krøllete blader. Ugrasmidler i flytende organisk plantenæring ble tidlig utpekt som en mulig årsak. (les mer ved å klikke på teksten)

Sitat: «Urovekkende høye verdier i blandinger rett fra butikkhylla i hagesentrene
– Vi har testet metoden på noen produkter innkjøpt i lokale hagesentre, og har påvist 992 µg klopyralid per kg i en flytende plantenæring godkjent for økologisk dyrking og 73 µg/kg i pelletert gjødsel, forteller Almvik.»

Og Økologisk Norge skrev dette den 11. september: Ugrasgift påvist i «økologisk» gjødsel. Nå er det bevist. Gjødsel som har vært solgt som «økologisk», inneholder ugrasmiddelet klopyralid som brukes i konvensjonelt landbruk. – Fullstendig uakseptabelt, mener Økologisk Norge og krever innskjerping av reglene. (les mer ved å klikke på teksten)

Sitat: «En «økologisk», flytende plantenæring inneholdt så mye som 992 µg klopyralid per kg. Undersøkelser har vist at klopyralid kan ha negativ effekt på plantenes vekst ved så lave konsentrasjoner som 1 µg/kg i jord/vekstmedium. Aminopyralid kan ha effekt ved enda lavere konsentrasjoner, skriver NIBIO i sin omtale av saken på sin nettside.»


Når sesongen er over kommer jeg til å kaste alle planterester i søpla og ikke bruke det ut i kjøkkenhagen, for sikkerhets skyld. Jeg kommer heller ikke til å flytte jorda de sto i ut i kjøkkenhagen, men la den være der og tenke litt smart i forhold til hva jeg dyrker der til neste år. Men jeg tror det skal gå bra da disse midlene visstnok brytes ned litt fortere i jord enn i selve planten.

Men – jeg kommer til å være overforsiktig.

Om de som godkjenner bruk av gift i landbruket også hadde vært overforsiktig hadde man sluppet denne… ja, ærlig talt… sluppet denne dritten! Fy skam, sier jeg! Snakker om at vi ødelegger for vår egen matproduksjon!

3 tanker om “tomater tross Ugressgift

  1. Usj. Så ekkelt. Man stoler jo på at produsentene har kontroll på hva produktene inneholder. Det som er verst er vel forsøkene på ansvarsfraskrivelse i stedet for et «Nei, slik vil ikke vi ha det så dette ordner vi opp i.» Har lest artiklene og synes det er litt rart at det ikke brukes rester fra økologisk sukkerproduksjon når man skal lage økologisk gjødsel.

    1. Ja, man burde kunne stole på det. Og OM det er noen tvil hos dem så burde de jo ikke påstå at de har kontroll og at kunden tar feil…

      De burde jo alltid bare bruke råstoffer fra økologisk produksjon, ja! Det er vel der problemet ligger. At de enten er slurvete med det eller kanskje at de ikke har vært oppmerksomme på eller brydd seg om at disse giftene brytes ned så veldig sent. Så om man da ikke er nøye med at INGEN produkter fra et sted som har brukt gift må spres videre, kan man kanskje ha gjødslet med noe man tror er ren gjødsel fra en gård med dyr som har spist et sted det er sprøytet tidligere. Jeg vet ikke riktig hvor alle svikt ligger. Tipper vel det er flere. For jeg vet i hvertfall at det er tydelig at mange ikke er nøye :-(.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.