23. april 2024

Ull er ikke bare ull

Når man begynner å virkelig dukke ned i produktet ull, finner man at det er mange typer ull. Jeg har nålefiltet og tovet litt etter «jeg tar hva jeg har» prinsippet, men har jo sett underveis at det har vært ganske stort sprik i egenskaper og bruksområde. Så etterhvert harjeg blitt mer nøye med å velge blant det jeg har til ulike prosjekt

Og nå har jeg prøvd å kikke litt nærmere på dette.

Ull kommer fra forskjellige saueraser og også fra andre dyr, som alpakka eller husets hund. Egenskapene til ullen varierer.

Man kan se på kvalitet i forhold til fibrene. Du har lange, mellomlange og korte fibre. De kan også har forskjellig grad av grovhet. Det finnes også ull som felles istedenfor at det er klippet, som hos villsau. Dette er ull som oppfører seg gunstig i forhold til vann så det ble ofte brukt i seil, skipsvotter og lignende i gamle dager.

HER er en oversikt over fibrene fra enkelte saueraser
HER er en annen, hvor de sammenligner ull fra forskjellige land blant annet Norge.

HER er en oversikt over norske saueraser.

OG HER er en liten beskrivelse av villsau-ull og dens helt spesielle egenskaper.

 

 

Når man skal jobbe med ullen er også bearbeidingen underveis viktig.

Karding osv

HER er en oversikt.

 

Og til slutt er det farging.

Opprinnelig farget (dyrenes egne farger)

Bleket

Farget med naturfarger

Kjemisk farget

 

Mine dyrehelse- og miljøtips
Til slutt vil jeg som snarest nevne noen andre faktorer ved ull

Dette handler dyrevelferd, ressursbruk (bruk av alt på dyret – både kropp og ull), miljøvennlig dyrehold (som ikke ødelegger natur) og transportbelastning på miljøet. Jeg skal ikke gå nærmere inn på dette her for det er det andre som er bedre på enn meg, men minner om at man godt kan være litt bevisst. Dessverre er det ikke alltid god merking på all ull som brukes til karding og filting.

Men det er som oftest godt opplyst når det er norsk. F.eks. skriver Hillesvåg Ullvarefabrikk at de bruker norsk ull. Dette gjelder ullen de bearbeider. De importerer mohair, som det ikke er så mye tilgang på i Norge. Men de er bevisste på dyrevelferden og importerer fra …………….

Og vil man være enda mer lokalbevisst kan man undersøke tilbud i nærmiljøet. For oss i Trøndelag kan nevnes Selbu Spinneri (er nå i Klæbu). De tar mest leiespinning, men også noe for salg av både garn og kardet ull. De skriver dette på sin nettside:

Selbu spinneri spinner ull fra norske sauer. Det finnes mange norske saueraser, med unike egenskaper når det gjelder ull. Vi spinner særlig de utryddingstruede sauerasene, som et bidrag til arbeide med å øke verdiskapningen for bønder som har disse sauene – og derved blir det mer attraktivt å ha dem.

Selbu Spinneri holder også iblant kurs. De tar imot bestillinger på f.eks epost og har mye mer enn det de legger ut på nettbutikken så ta gjerne direkte kontakt med dem.  De selger til hele landet. Følg med på dere nettside eller deres facebookside.

I Vest Agder finner jeg Sjølingstad Uldvarefabrik.

Når det gjelder Merino så kan man kanskje få tak i direkte fra Leine?  Merino https://www.leinemerino.no/nettbutikk/ull-og-skinn/kardet-filtull-15-detail.html.

Ellers så  har ullform.no naturhvit kardet ull i flak fra norske merino sauer. Hos dem er tops og kortfibret, superfin merino importert. Noe av den ull de har på nettsiden sin er tydelig merket norsk ull. Om man lurer på noen av den andre, er det sikkert bare å spørre. Jeg har fått raskt svar på ting jeg lurer på i hvertfall :-).

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.