30. mai 2024

ung gjøk på besøk

Vi hadde en fin ung gjøk på besøk her noen dager fra 18. august og utover. Den jaktet fra pålene på beitet til hestene og da jeg gjerdet inn den nye dammen på beitet var den så interessert at den landet bare noen meter unna for å studere meg. Etterpå besøkte den påle etter påle på leit etter et godt utsiktspunkt. Det er moro å sette opp gjerde når noen setter sånn åpenbar pris på det.

Vi har gjøk på besøk hvert år. De tiltrekkes nok av beiteområdene og kulturlandskapet rundt her. Og – selvfølgelig først og fremst – at vi har dens vertsarter i området. Et rede i nærheten har muligens vært hjem til en av årets gjøkunger. Kanskje heipiplerka, som er en av dens viktigste verter?

Visste du at gjøken vi har på besøk i Norge overvintrer i Afrika? Og de er ikke lenge på besøk her hos oss. De kommer til Trøndelag ca 15.-20. mai og allerede i midten av juli / begynnelsen av august reiser de voksne ut av landet. Ungfuglene starter veien tilbake til vinterområdene ca en måned senere (kilde: birdlife.no, fugleatlas).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.