19. juli 2024

Vakre sidensvansen og planer for hagesommeren

sidensvansen 4Jeg har vel ikke opplevd å ha sidensvansen så mye og ofte i løpet av en sesong som i år. Og det er helt utrolig trivelig. De er ikke her hele tiden, men dukker opp i perioder i løpet av dagen.

Jeg sitter innenfor stuevinduene og ser i øyekroken at de kommer ramlende inn i hagen. Tunge og helt spesielle i måten de kommer flygende inn så man vet med en gang at det er dem og ikke en flokk spurv eller fink.

De spiser på bakken, i bjørkene og i furuene. Synger og lyser opp med sine vakre farger. De gjør oss rett og slett  i godt humør.

sidensvans på foringsplassen

sidensvansen 2

 

epletre 2014 aDisse vakre fuglene (og andre bærspisere) gjør det bare mer og mer interessant for meg å fortsette å fylle hagen med bærbusker og frukttrær.

Jeg har nå fått til tre plommetrær. Til sommeren planlegger jeg å få tak i to-tre epletrær til. De to vi har trenger en «korridor» med andre blomstrende epletrær mellom seg for god nok befruktning, ser jeg.

svartsurbær er godmatDessuten vil jeg prøve å få tak i mange flere svartsurbærbusker. De er nydelige for øyet på høsten, fulle av bær som også kan brukes av mennesker og definitivt en favoritt for de bærspisende fuglene våre.

enda ikke fått inn ripsenUtover det er planen  å fortsette å dele de bærbuskene jeg har, spesielt rips, for å få opp flere busker. Når jeg har plukket inn det jeg selv vil ha er resten til fuglene – og det ser vi etterhvert effekt av.

Ja, og så skal vi fortsette å ta godt vare på furuene, bjørkene og lønna vår. Nå som de har tømt alle bærbusker er det der vi finner dem. Hva de spiser på bakken, er jeg forresten ikke heggen blomstrersikker på. Der finner de – hvis det er det de vil ha – havre, solsikke og rester av fett fra bollene som småfuglene holder på med over hodene deres. Jeg har fremdeles ikke riktig sett hva de foretrekker. Men de spiser ivrig på noe av det.

Rogn har vi rundt beitene og de skal jeg nok også passe på. Men bæra forsvinner gjerne tidlig på vinteren. Det samme med hegg.

Noen som vet om sidensvans spiser solbær og stikkelsbær?

Det er minst 35 individer her. Noen dager kommer flokken på besøk flere ganger. Så det blir en del bilder.

Håper dere tåler noen flere…

sidensvans to

sidensvans flokk

sidensvansen 3

Jeg rapporterer jevnlig inn på Artsobservasjoner. Det er veldig gøy så om du ikke er i gang med det allerede så er det bare å kaste seg rundt. Og om du ikke har lyst til å delta selv, kan du likevel gå inn og se på hva andre finner. Du kan for eksempel gå inn fra forsiden og se dagens funn. Der dukker vårfuglene opp rundtomkring nå.

 

4 tanker om “Vakre sidensvansen og planer for hagesommeren

 1. Jeg har ikke sett at de har vært i stikkelsbærbuskene her, men om jeg kommer meg fram i dypsnøen kan jeg jo ta en nærmere titt. De kommer stort sett bare en gang pr vinter og da tømmer de alle ripsbusker og rognetrær i nabolaget på en dag. Skal faktisk sjekke de andre bærbuskene også når jeg først er i gang. Kan ikke huske om jeg har sett dem i solbæra ved siden av ripsen heller.

  1. Ikke sant? Det har vært mer vanlig her også. Om ikke bare for en dag, så har det i hvertfall bare vært korte besøk. Og da tømmer de rips og rogn. Men i år kom de tilbake nå (etter å ha vært her på høsten). Det finnes verken rips eller rogn noe sted. Men de finner tydeligvis masse mat. Spesielt i furuene. De er her hver dag. Det er vel et par uker snart 😀

 2. Sjekka solbær og stikkelsbær i dag. De er ribba de også. Vet ikke om det er sidensvansen som har spist, men jeg tror ikke det kan være noen andre. Evt. har alt ramlet ned, men det ser jeg jo ikke nå med all snøen. De siste dagene har jeg hatt duer og de rydder opp under fuglebrettet. Det passer meg fint. 🙂

  1. Hm.. spennende!

   Jeg har fått svar fra en person på en fugleside som mener at bærspiserne i hverfall også spiser solbær.

   Stikkelsbær må jo være knallbær også, tenker jeg? Men kanskje de foretrekker å plukke dem fra bakken pga alle de skarpe tornene. Og da blir det jo en begrenset periode de får tak i dem (etter overmodning og før snødekke).

   Vi blir nødt til å følge ekstra godt med neste høst :-).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.