23. juni 2024

Vårforberedelser og høstgleder i hagen

I år har jeg en liten følelse av at jeg er for tøff med bedene mine. Men det er aldeles på tide. Så får det som overlever overleve, rett og slett. For nå holdt alt på å drukne i ugress. Eller egentlig mest – i gress. Flere stauder har krympet og noen har alt forsvunnet.

Jeg har mye god ferdigkompostert hestemøkk uten ugress like under toppen av haugene hos hestene. Toppen ser ut som «hestskit» enda, siden det der har vært så tørt at det ikke har vært med ordentlig i prosessen. Og under er jorden feit og god. Selv etter dager med tørke, kan jeg presse ut fuktighet med neven. Og det lukter himmelsk, svart jord. Denne kjører jeg bak i hagen.

I kassene med løk og urter har jeg gravd opp alt, fylt den komposterte jorden opp til karmene og så har jeg satt ned løk og urter igjen. Løken skal berge. Den er erfaringsmessig veldig robust og uansett settes det småløk imellom. Om urtene fikk for hard behandling skal jeg uansett fylle på med nye urter til våren.

Kassene før

Etter

I bedene har også staudene fått litt tøff behandling. Jeg håper ikke det blir så mange hull til våren. Heldigvis har jeg stauder andre steder som jeg da kan fylle på med.

Bed nummer 1
Før

Etter (i motsatt retning. Jeg er jo konsekvent, skal vite…)


Bed nummer 2
Før

Etter


Så er det et par villvokste bed igjen. Jeg er litt mer i tvil om hvor tøff jeg tør være der. Og ikke minst NÅR jeg tør gå løs på dem.  Men det er fremdeles fin høst her i Trøndelag. Det er forventet mye godt, varmt vær og det vokser fremdeles rundt omkring. Blant annet kommer det solsikke i hestemøkka utpå beitet. Og det er mye som er grønt, selv om det nå drysser løv.

Så jeg får se om jeg våger meg på dette bedet også. Jaiks – kaos.


Hagen er god og frodig nå. Jeg har latt gresset vokse seg tykt før vinteren.  Rullestolen setter glade spor. På vei forbi bærbuskene snapper jeg rips og stikkelsbær som eksploderer i munnen.

Vinden hadde revet ned tre fine epler. Åhh herlige overflod.

På morgenrunden på beitet til hestene tok jeg med rognbær til hønene. Etter noen timer med vurdering fant de ut at det faktisk var spisende. Kanskje…

Fine dager!

4 tanker om “Vårforberedelser og høstgleder i hagen

 1. For en aldeles herlig rapport!!! Og for en høst vi har her i midt-norge! Jeg koser meg jeg også. Har hatt en rosebusk som jeg fikk som potterose for to år siden, som har blomstret helt eventyrlig hele sommeren og helt til nå. Og stemor og mange andre blomster står så fint. Jeg plukker inn blomkarsefrø til neste år, og rydder litt i blomsterbedene mine. Og du store kor du styre!! Hehe!
  Kjempeflink. Og det er jo så moro å ha krefter til litt. Så lurt at du kjører i hagen med stolen. Jeg lar være å gå ut når formen er så dårlig, men jeg kunne jo kjørt meg en runde jeg også- God ide!
  Her får du en fortsatt-god-høst-klem!!

  1. Det må bli slike krafttak når jeg ikke har fått holdt etter på lenge. Stolen er verdens beste hjelpemiddel. Skulle jeg gått disse rundene hadde det fort blitt stopp. Så bruk stolen din, hvis du kan ja :-). Da blir det mer krefter til overs til å ligge litt rundt omkring med nesa i jord og røske.

   Så kos at det er mye blomster rundt fremdeles. Slik er det her også. Det ser ut som om alt funderer på om det ikke likegodt skal begynne med vår igjen. I kveld så jeg det sto blåklokker utenfor stallen hos hestene. De lyste så fint blått i lommelyktlyset. Blomkarse! Det er det lenge siden jeg har hatt. Men husker godt hvor kos det var å sanke frø fra dem på høsten. Stilige frø, er det.

   Jeg har ikke fått inn bæra i år. Det ble litt plukking, avbrutt av sykehusbesøk og så ble det bare rot etterpå. Utenom litt ripsbærplukking i siste liten. Men det meste henger igjen. Solbæra har overmodnet på kvist. Og stikkelsbæra er fremdeles på buskene, utenom det som har havnet rett i munnen. Sånn får det bare bli i år. Fuglene vil jo elske det :-)! Hønene nyter allerede godt av det.

 2. Så hyggelig blogg! Jeg vurderer å skaffe 4-5 høner i villastrøk, her er det imidlertid både skjærer, kråker og rev av og til så tror jeg må ha tak på inngjerding. Aller helst vil jeg jo ha frie høner som går rundt på tomta uten å stikke av så klart! Har du noen erfaring med araucana? Har så lyst på turkise egg ?

  1. Hei :-). Det er veldig koselig å ha høner. Vi hadde frittgående før. Og det er absolutt det jeg liker best. Men i de siste årene har vi hatt nett over fordi vi har hatt en del besøk av hønsehauk. Jeg håper med årene å kunne få til en kombinasjon. En innhengning som er helt lukket og en som er halvveis lukket så de kan både kan være rundt bena mine som delvis frittgående i perioder og jeg også har mulighet for å stenge dem inne når jeg ikke er der.

   Jeg har hatt araucana, men har ikke mye erfaring med dem. De jeg har hatt har dødd unge. Det kan imidlertid ha vært tilfeldig. Jeg har tenkt litt på å prøve dem igjen selv også. En annen trivelig høne som jeg skal få tak i flere av er maran, som legger sjokoladebrune egg. Det er veldig mange trivelige hønseraser. Men jeg er nok ikke noen ekspert på dem. Jeg har hatt høner i mange år, men føler meg absolutt fremdeles som lykkelig amatør :-).

   Lykke til med å få deg høns i hagen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.