Det er aldri helt sikkert at jeg får gjort det jeg ønsker til våren. Så lenge det går an går jeg derfor til kjøkkenhagen og gjør småting.
Før jul var det nesten ikke snø og heller ingen tele. Så litt etter litt, et trillebårlass og noen spatak av gangen, fikk jeg matet jordbedene med hesteskit og spadd dem rundt.
Hestemøkka trilles over tunet i forbindelse med dagens stallarbeid. Fersk som det går an å få det. Har jeg en dårlig dag triller jeg bare møkka noen meter og dynger det et sted det kommer til å kompostere til våren uansett.
De siste to dypbeddene ble ferdig da det hadde lagt seg snø. Det var godt å få lagt på skikkelig med halm på alt, så meitemarken ikke skulle fryse…. I know… Men det føles sånn når man spar i kald vinterjord. Som om det må være veldig kaldt å være meitemark.
Nå ligger i allefall alle seks dypbedene klare til våren.
Så har jeg – fremdeles en trillebår av gangen og en pallekarm av gangen – bygd opp flere nye karmbed med en blanding av halm og hesteskit. For å følge min egen utvikling lager jeg bilder hvor jeg ringer inn hvor jeg holder på og lagrer dem på datoer.
At det er snø på bakken er ingen hindring. Jeg fjerner det meste, dekker bakken med papir så gress og ugress under ikke får fritt frem og legger karmen på.
Så bygger jeg opp i tre pallekarmers høyde og fyller med hestemøkk og halm. Jeg regner med at det synker så mye etter at det blir en eller to karmer høyt til jeg skal så. Det blir kraftfull jord så jeg kommer nok til å kjøpe billigjord som «topping» til våren.
Langs gjerdet skal det settes klatrende planter innerst. Noe til mat og noe til spiselig dekorasjon. Det blir forhåpentligvis et vakkert gjerde utpå sommeren. Men sannelig er det vakkert nå på vinteren også.
Kimmimela er med hver gang og synes matmor er ganske gærn. Men hun synes også at det er kjempeflotte greier for det er så mye spennende å finne på i kjøkkenhagen.
Hver dag stopper jeg opp og drømmer litt om våren. Planlegger hva jeg skal ha hvor.
Det er min første vinter med kjøkkenhage og jeg har visst gått litt av skaftet… Så lenge det er litt galskap hver dag og ikke alt på en gang (som det ellers kunne blitt til våren) går det imidlertid veldig bra.
Du slutter aldri å imponere meg! Tror du skal få overta tittelen min: Dronningen av Bittelitt!
Du gjør så riktig, Kari. Og det er herlig å se et innlegg av deg igjen. Oppmuntrer meg alltid. Hils Kimmimela, hun er blitt stor og vakker siden jeg «møtte» henne da hun kom til dere. Klem!
Dronning av bittelitt er litt av en ærestittel :-D. Takk!
Kimmimela har vokst seg til å bli en kjempefin jente. Hun er behagelig å ha med å gjøre og alltid glad i å være med og «jobbe». Jeg skal gi henne en god klem fra deg. For da får jeg klemt litt ekstra på henne ;-). Det er alltid like kos. Klem!
Så langt du har kommet med forberedelsene. Det blir nok knall til våren med en kjempestart. Jeg har ikke kommet i gang i det hele tatt på min nye kjøkkenhage. Har fått tegna den opp så jeg kan jo benytte vinteren til å skaffe flere pallekarmer.
Fortell hvordan det går etterhvert da! Å lete etter pallekarmer er et eventyr i seg selv. Noen selger brukte karmer til hundrelappen – som jo nesten er det samme som enkelte nye karmer. Mens andre nesten gir dem bort. Jeg var svineheldig og fant en som solgte til 10 kroner karmen. Så jeg hentet omtrent 70. De aller fleste er snart i bruk *store øyne*. Men det blir jo ledige karmer når jorda synker igjen, så jeg håper jeg får et lite lager som jeg kan rotere.
Lykke til med å finne akkurat det du trenger!
Alle jeg har så langt er gratis. Jeg kjører bare en runde og spør. Er litt gnien der. Jeg trenger vel også en 70 stykker tenker jeg og så har jeg jo tenkt å male dem også. Blir nok enda et år før den nye kjøkkenhagen er i drift. Sukk!
Jeg prøvde litt på å fiske gratis-karmer, men fant faktisk ikke noen på rundene mine. Tror det har blitt forretning i det der rundt omkring her. Men jeg kommer til å fortsette å holde øynene oppe. 70 stk fikk jeg fort i bruk, gitt. Og de råtner jo etterhvert så det vil alltids trenges mer.
Det høres fristende ut å ha mye klart og i orden før man setter i gang. Jeg valgte å begynne selv om jeg ikke hadde alt klart siden jeg vet jeg må tusle med mange små «skritt» over tid. Det er veldig deilig å ha begynt ikke-perfekt. Det gjør at ambisjonsnivået ikke akkurat er stressende. Jeg leste et innlegg på bloggen til Sara Bäckmo om å bare begynne. Og så bare begynte jeg.. Følger du den bloggen?
Samtidig er det liiiitt spennende å se om jeg klarer å følge opp. Litt skrekkblandet fryd liksom.
Jeg har bestemt meg for at alt arbeid er nyttig. Om jeg plutselig ikke får gjort stort mer, så holder jeg meg bare på det nivået jeg er på. Og om jeg må avslutte hele greiene har i hvertfall jorda blitt fornyet 😀
Jeg har lest mye på den bloggen. Utfordringen med å komme i gang er mest at området jeg skal bruke ser ut som en jungel med masser av bringebær. 100-150 kvm type. Er nødt til å bli kvitt bringebæra før jeg starter eller så vil jeg plages med den for alltid.
Sjansen er nok stor for at jeg dyrker en del poteter på et annet område som senere skal bli sitteplass. Legger presenning først og en etasje med pallekarmer samt dekker med ødelagt rundballe. Må bare få tid til å bli kjent med en bonde som har en ødelagt rundballe han kan levere til meg. Potet er vel det som er lettest å «brakke» et område med så det får jeg dyrke litt her og der i omganger. Hadde det bare funket mot bringebær også. Tror det må bli måneder med gressklipper til der.
Jaiks… ja, sånne soner er ikke greie å ha med å gjøre. Her sliter jeg mest med skvallerkål. I år dekket jeg under pallekarmene med et tykt lag aviser og enda kom det masse opp. Men det var ikke verre enn at grønnsakene vokste godt.
Du skulle lånt deg en gris :-D. Hehe – jeg har vurdert det noen ganger, men har kommet til at jeg ikke vil ta på meg mer ansvar. Det er imidlertid en løsning om man hadde orket. De rydder visst bra… Men da begynner man kanskje å gå litt langt. Det er rart hvordan ting også løser seg fint med tålmodig jevnt arbeid. Her var bortimot hele hagen full av skvallerkål og jeg trodde aldri jeg skulle få bukt med dem. Mens nå er det ikke verre enn at jeg luker litt unna her og der.
Jeg har vurdert gris, så jeg hører nok til dem som ikke anser det som å gå for langt. :fnis: Har tenkt tanken på å gjerde inn et nytt område hvert år, ha to smågriser fra våren og slakte til høsten. Spiser helst kjøtt som jeg kjenner levestandarden til. Noe ulemper er det jo. Vi bor ikke der på heltid, men det kan jo lomme. Da må jeg ha noen hjelpere i uka, mens jeg er på jobb. Dessuten er den enormt mye havørn der. Lurer på hvor store grisene må være for ikke å bli regnet som bytte. En annen ulempe er at jeg har (fullstendig) begrenset erfaring med slakt.
Men en gang kanskje… 🙂