30. mai 2024

Vinterlagring i torvmose

Nå er frosten kommet og kjøkkenhagen er i hvile, stadig med besøk av mange dyr som spiser rester til min store glede. Vi har fått inn det vi skulle for vinteren. En av de siste trivelige oppgavene var å legge enkelte av grønnsakene ned i torvmose for vinterlagring. I år ble det gulrot, pastinakk, kålrot og knutekål som fikk slike senger nede i kjelleren.

Først var jeg i skogen vår og hentet inn torvmose. En rett og slett vakker opplevelse. Jeg elsker disse tversgående «revnene» med bekker som går med jevne mellomrom gjennom skogen vår. Det er ikke mange skrittene å gå fra utsikt, eng og åpne landskap til ned i dette dunkle, grønne eventyret. Døde trær får ligge her og der for det biologiske mangfoldet. Stier fra dyr og spor på bakke og i trær viser at det ikke er bare meg som trives her.

Innimellom bjørnemose og andre arter synes tuene med torvmose godt som lyse partier. Dype å tråkke i og rene og fine.

Jeg høster litt her og der i overflaten så den kan komme seg fort igjen. På andre steder jeg har tatt tidligere år synes det ikke at jeg har høstet lenger. Det er godt å vite at man ikke «bruker opp».

Hvis torvmosen er veldig våt, lar jeg den tørke litt når jeg kommer hjem. Men denne var helt fin til å bruke med en gang. Så da jeg var vel hjemme med det siste, la jeg kål i. Vi har litt vel varm kjeller, så grønnsakene varer nok ikke til langt utpå vinteren. Men torvmosen holder grønnsakene freshe og fine lenger enn i kjøleskap og lenge nok til at vi får spist dem.

Jeg renser ikke mosen da den er ren i seg selv. Men jeg plukker ikke der det står sopp eller annet som jeg ikke er sikker på at er ok å få i seg. Litt løv, kvist og småtteri bryr jeg meg ikke om.

Jeg burde tatt busta på knutekålen lenger ned, for nå kan den nok begynne å spire. Men vi satser på at det ikke må lagres så lenge før det blir spist.

Ovnstekt eller som purre eller…. mmmm, det er godt på så mange vis. Godt stekt i staver på plate med litt olje, salt, pepper og timian og sammen med gulrot, pastinakk, kålrot, sellerirot (som jeg ikke fikk noe av i år) og kanskje søtpotet (som jeg ikke dyrker) er sååååå utrolig deilig (arkivbilde fra tidligere innlegg)

En kommentar til “Vinterlagring i torvmose

  1. Hos oss er det for sent å høste torvmose nå, men så har vi kun poteter igjen på kaldlager. Resten ble kappet opp, lagt i poser og fyst. Deilig med noen ferdige suppeblandinger til en travlere dag. Vi har bare ett rom med over 0 grader i kjelleren på det kaldeste og der har jeg maling og slikt. Vil ikke ha maten der. Tror jeg må gjøre noe med den kjelleren…

    Så lurt at du minnet meg på at jeg kan bruke torvmose. Får prøve det til neste år når det blir sådd langt mer rotgrønnsaker enn i år. Har jo et helt år på å isolere litt mer av kjelleren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.