19. juli 2024

Vintersådd i plastkasser

For et par dager siden fikk jeg endelig tatt den store vinterså-økta som skulle gjøres i plastkasser. Jeg har sådd blomster og grønnsaker som tåler at frøene får frost. I kassene kan de stå ute hele vinteren og når lyslengde og varme blir bra nok kan de begynne å spire når de selv vil.

Det ble en del bæring, men det er greit.

Jeg har rigget til med jord og potter i kjelleren så der fikk jeg gjort første forberedelser… potter i kassene og jord. Alle bokser er forsynt med godt med luftehull. Nedi sår jeg i potter jeg har kjøpt, tatt vare på når jeg har kjøpt blomster og også druebeger. Alt med hull i bunnen så de drenerer.

Jeg sådde oppe på kjøkkenet siden det er litt kalt i kjelleren på denne tiden. Det er bra samboeren tåler rot innimellom og ikke er allergisk mot jord utover bordet…

Deretter ble det mellomlagring på trappa. Men der er det full sol på formiddagen, så der kan de ikke stå. En av de litt rare fordelene med å så slik som dette på vinteren er at når kassa først er lukket så kan jeg jo lempe den litt rundt i kulda etter hvordan det passer meg. Så … ut på trappa med det og inn for hvile på meg.

Senere bar jeg alle kassene bak til nordsiden av huset der det kun er litt morgensol. Da blir ikke plantene stekt når våren kommer. De små boksene har jeg foreløpig satt i bur så de ikke skal blåse bort om vi får oss en liten vinterstorm. På de store er lokkene festet, men jeg legger noe oppå for sikkerhets skyld også.

Nå står det igjen å legge snø inn i boksene, men det kan også vente litt. Det haster ikke med snøen. Når vi kommer litt nærmere våren vil jeg spre boksene litt mer utover så alle får godt med luft og lys. Mens det er så kaldt som nå går det bra at de står stablet. Til våren må jeg også passe på lufting (av og på lokk hvis nødvendig) og at det er nok fukt (og ikke for mye). Erfaring fra de to tidligere årene jeg gjorde dette er at det gikk veldig greit så lenge jeg ikke setter kassene i sol før det er tid for herding.

Jeg har blant annet sådd:

 • Solsikke
 • Kornblomst
 • Valmue
 • Ringblomst
 • Grønnkål
 • Palmekål
 • Rosenkål
 • Kålrot (håper det går greit uten at de går i stokk. Det har lyktes før)
 • Noen urter (som jeg nok har tatt litt sjanse på)
 • Havrerot og svartrot (nye sorter for meg)
  og litt mer…

Så nå er det bare å vente på vår og forsommer når det forhåpentligvis kommer til å se sånn ut:

Jeg sår ikke alle frøene jeg har av sortene, i tilfelle det ikke lykkes. Jeg kommer til å så en del av dem også inne. Og jeg kommer til å så noen direkte ute. I hovedsak er det sommerblomster jeg har sådd rikelig, siden jeg vet at jeg fort begynner å konsetrere meg om matplantene når våren nærmer seg. Da er alt som «gjør seg selv» en stor bonus.

8 tanker om “Vintersådd i plastkasser

 1. Tusen tusen takk for enkelt og forklarende innlegg!! Og ikke minst liste med alt det du har sådd. Jeg har nemlig planer om mye av det samme, og ville prøve meg på vintersådd i år jeg også. Det skal altså søndagen gå til, og jeg gleder meg! Så kult at du har fått til å så valmue på denne måten, for å å flytte dem i bed. Over alt har jeg lest at man absolutt ikke må forstyrre dem – men jeg er litt som deg; hva er det verste som kan skje? 😂 Du har jo fått det til! Jeg prøver jeg og. Dette blir en lærerik sesong! Da er det bare å krysse fingrene for at det spirer og gror til våren. Ha en riktig fin søndag 🙂

  1. Jeg sår kornvalmue slik. Jeg er ikke sikker på om det går med alle sortene for jeg har en større valmue som jeg ikke får til å spre seg. Men jeg sanket frø i fjor og tenkte jeg skulle prøve å inneså den. Kanskje ikke akkurat de frøene tåler frost. Jeg er imidlertid også på lærestadiet og prøver meg frem. Det er jo så mange frø i en pose at det ikke gjør noe om noe går litt skeis.

   Jeg deler opp klumpene med spirer forsiktig og setter dem i jord i klumper. I år sådde jeg noe av det i litt mindre potter så jeg kanskje kan ta hele potteklumpen og sette i jord når det kommer så langt. Noe dør av den røffe behandlingen, men nok overlever som du ser av lenken :-).

   Men her ser du litt om hvordan det gikk med kornvalmuene : http://www.lavtogsakte.no/sommerblomstene/

 2. Jeg hadde jo tenkt å lage vinterbed til gulrøttene i år, men har ikke jord nok i pallekarmene til det. Kanskje jeg kan prøve dette med dem i stedet? Har du erfaring med det? De er jo ikke så glade i å få forstyrret røttene sine. Har sådd inne tidligere i melkekartonger og det gikk greit, men jorda hang ikke sammen da det var tid for utplanting så jeg satte hele kartongen i jorda. Det ble litt trangt så tror jeg må prøve noe som går i oppløsning av seg selv. Doruller kanskje…?

  1. Jeg tror det vil funke dårlig å så gulrøtter slik. Såvidt jeg forstår vil de bli bare buskete og forkrøplet i røttene hvis man planter dem om. Men jeg lurer på å prøve å så i bøtter i år. Og mulig noe i melkekartonger.

   1) Jeg har sett en del youtubesnutter der folk sår i store bøtter og får godt med avling. De må vel være dype nok og jeg ville ikke sådd alt for mange frø. Noen har nesten bare sand i, ser jeg. Mulig jeg har noe sand jeg kan blande i jord. Det hadde vært moro å prøve med et par – tre bøtter.

   2) Det ble fine gulrøtter fra melkekartongene i fjor, men jeg tror jeg surret med frø og sådde slike som trengte hele sommeren… Så det ble ikke gulrøtter før det var nesten høst. Jeg klippet forsiktig av bunnen og et hjørne da jeg skulle sette dem i jord, satte hele kartongen nedi og for de som var lette å løsne dro jeg pappen forsiiiktig opp og så dyttet jeg jorden forsiktig inntil så jeg ikke egentlig på noe vis rørte jordklumpen så gulrøttene ble forstyrret. Da ble det ikke trangt og når jeg gikk og småspiste gulrøtter «tynnet» jeg litt ved å ta de i klyngen som sto trangest.

   1. Det var slik jeg prøvde med melkekartongene, men det ble bare tull. Tenkte at om jeg sådde i doruller kan jeg bare plante hele dorullen uten å forstyrre røttene. Mest sannsynlig blir det nok uansett bare direktesådd til våren. Har jo ikke fått tomatfrøene i jord en gang… 🙂

 3. Hei! Jeg har tenkt til å prøve meg med vintersådd for første gang i år. Hvordan gikk det med de vintersådde solsikkene? Lurer på om jeg skal teste det samme!

  1. Hei! Jeg husker ikke helt, men jeg tror ikke det gikk så bra. Det jeg direktesådde kom like greit – om ikke bedre. Men jeg ser de anbefales som vintersådd-blomster flere steder så det kan jo være jeg gjorde noe galt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.